Când vor ajunge la Marea Neagră primele sisteme mobile cu rachete anti-navă, achiziționate din SUA

303
Când vor ajunge la Marea Neagră primele sisteme mobile cu rachete anti-navă, achiziționate din SUA - rachetesemnatmapn1-1620055824.jpg
Ministerul Apărării Naționale a semnat, prin Direcția Generală pentru Armamente, acordul de tip Guvern la Guvern, cu Statele Unite ale Americii, cu privire la programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

Prin realizarea acestei capabilități, Forțele Navale Române vor dispune de un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operațional și interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului și actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esențială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil, au arătat reprezentanții ministerului de resort. Prin semnarea acestui document, s-a atribuit Guvernului Statelor Unite ale Americii contractul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specific Programului Foreign Military Sales – FMS, conform prevederilor Legii nr. 37/2021 pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”. Derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

Conform actului normativ menționat, producătorul SIML are obligativitatea de a constitui o capacitate de producție și realizare a mentenanței la nivelul unui operator economic din industria națională de apărare, așa cum este definit la art. 3 lit. s) din Legea nr.232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare.

Operatorul economic va fi selectat de producătorul SIML, cu acordul Guvernului României.

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă include, fără a se limita la acestea, patru instalații mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicații, platforme de transport și încărcare-descărcare, senzori, suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, inclusiv folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice SIML.

Costurile programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, în configurația cuprinsă în legea care a fost aprobată de Parlamentul României, sunt estimate la 286 milioane dolari, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2587 secunde