Când vor ajunge polițiștii din Constanța ca cei din SUA

583
1
Când vor ajunge polițiștii din Constanța ca cei din SUA - fondcepotsainvetepolitistiiameri-1428041575.jpg

Articole de la același autor

Chestorul Bogdan Despescu, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, a făcut parte, luna trecută, din delegația României ce a participat la un seminar al Academiei Internaționale de Aplicare a Legii, organizate în New Mexico, în Statele Unite ale Americii. Polițiști și magistrați români au participat, alături de omologi din Albania și Kosovo, la un seminar cu tema combaterea corupției și eficientizarea sistemului judiciar, ținute de specialiști americani.


Timp de o lună, mai precis în perioada 16 februarie - 13 martie, șeful Poliției Constanța a avut ocazia să vadă de aproape modul cum acționează polițiștii americani, cum sunt soluționate dosarele penale și, totodată, care sunt infracțiunile cu care se confruntă în mod deosebit.


Ei rezolvă dosarele mult mai repede


Iar după această experiență, chestorul Despescu a admis pentru cititorii "Cuget Liber" că sunt aspecte pe care le putem învăța de la autoritățile de peste ocean; printre acestea, polițistul a exemplificat soluționarea dosarelor penale prin încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.


"Doar aproximativ 10% - 15% dintre dosarele penale ajung în procese cu jurați, precum cele pe care le vedem în filme. În majoritatea cazurilor, între avocatul apărător și procuror se încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției, în urma cărora se merge mult pe o clemență a legii, respectiv pe suspendarea executării pedepsei și alte categorii de pedepse. Cele două părți cad de acord asupra pedepsei, iar judecătorul ia act de înțelegerea dintre acestea și dispune măsurile. Este un sistem simplu, care ar ușura mult activitatea și la noi, în opinia mea, din punct de vedere al eficienței și operativității. Am putea astfel să ne degrevăm de dosarele privind infracțiunile simple, pentru a ne concentra eforturile pe cele complexe. Este un sistem interesant, ce ar fi util", a afirmat chestorul Bogdan Despescu.


E drept, din februarie 2014 acordul de recunoaștere a vinovăției a fost introdus și în legislația noastră penală, dar fiind vorba despre o procedură aflată încă la început, va mai dura până când va fi aplicată la o scară largă.
Un alt aspect apreciat de chestorul Bogdan Despescu la colegii de peste ocean vizează faptul că legislația le conferă dreptul să aresteze infractorii!


"Procedurile de identificare și amprentare sunt asemănătoare cu ale noastre, iar ulterior persoana arestată rămâne în custodia polițiștilor, în sediul unității de poliție, până la clarificarea situației. Iar interesul polițiștilor, șerifilor, este să le clarifice situația când mai repede, pentru că au un buget în care trebuie să se încadreze. Iar în momentul în care au toate datele, îl prezintă în fața magistraților, care va stabili: fie plătește cauțiune și va fi anchetat în libertate, fie este mutat într-o închisoare statală, unde este ținut în perioada arestului preventiv", a adăugat Bogdan Despescu.


Risc mai mare: toată lumea are o armă!


Sunt însă și aspecte pe care nu am dori să le preluăm de la americani. Iar exemplul cel mai evident este nivelul de înarmare al populației, care face ca și riscurile la care sunt expuși, atât cetățenii, cât și polițiștii, să fie mult mai mari!


"Vorbim de un specific infracțional diferit. În primul rând, au o rată de înarmare mult mai mare. Din o sută de șoferi, 90 au arme asupra lor, ceea ce duce la o altă problematică. De altfel, toți polițiștii sunt dotați cu veste antiglonț", a afirmat șeful IPJ Constanța. De asemenea, se confruntă cu probleme în ceea ce privește operativitatea răspunderii la solicitările de urgență - având în vedere distanțele mari dintre localități! - dar și în ceea ce privește intervențiile în cartierele rău-famate.


Pe de altă parte, la fel de adevărat este că polițistul american se bucură de o autoritate evidentă în mijlocul societății unde lucrează. La acest capitol, explicația constă în colaborarea strânsă din Poliție și comunitate. "Este un respect deosebit din partea cetățenilor, care sprijină foarte mult Poliția, atunci când aceasta apelează la comunitate", a mai precizat polițistul.


Și polițiștii noștri merită lăudați!


Se impune remarcat, însă, că și polițiștii din țara noastră sunt apreciați peste hotare! Astfel, autoritățile similare din alte state, inclusiv cele din SUA, au apreciat Poliția Română ca fiind o instituție puternică, polițiștii români având un nivel ridicat de profesionalism dovedit prin cazurile pe care le-au instrumentat, aceștia ocupând o poziție de top la nivel internațional.


Comentează știrea

abc
3 aprilie 2015
Laude

Dupa ce o sa dea DNA-ul o raita si prin Politie, poate ca o sa merite aia ramasi sa fie laudati. Pana atunci, NU!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3022 secunde