Captură istorică de heroină în Portul Constanța! Cum au ascuns traficanții o tonă și jumătate de droguri!

795
Captură istorică de heroină în Portul Constanța! Cum au ascuns traficanții o tonă și jumătate de droguri! - fondheroinaport2print3-1621624246.jpg

Articole de la același autor

Aproape o tonă și jumătate de heroină a fost descoperită de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism într-un container sosit în Portul Constanța. Captura este una record, fiind a doua cea mai mare din Uniunea Europeană în ultimii ani.

O anchetă de amploare a fost demarată la nivelul DIICOT, după ce în atenția oamenilor legii au ajuns informații privind o structură infracțională, formată din cetățeni români și străini, specializată în transportul unor importante cantități de heroină. Drept pentru care, luni, 10 mai, procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Crimă Organizată au descins în Portul Constanța, unde au percheziționat un container sosit din Iran. În container au fost găsiți mai mulți paleți cu plăci folosite în construcții; respectivele plăci erau decupate în mijloc, golul fiind umplut cu pachete de heroină.

„În urma acțiunii s-a reușit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 kilograme, care au fost transportate, disimulate într-un container cu materiale de construcții, pe ruta Iran – România, cu destinația finală țările din vestul Europei. Este a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani. Acțiunea a beneficiat de sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Cehia și Franța. Eurojust a furnizat sprijin în vederea transmiterii și executării instrumentelor de cooperare judiciară internațională și a organizat o întâlnire de coordonare în sistem videoconferință”, au precizat procurorii DIICOT.

Anchetatorii au realizat trei percheziții în România și alte cinci pe teritoriul altor state, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc.

Operațiunea s-a derulat cu implicarea reprezentanților DEA din cadrul Ambasadei SUA, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și a specialiștilor din cadrul Direcției Generale a Vămilor.



Portul Constanța, „poartă de acces” pentru hașiș, cocaină și heroină


De ani buni, responsabilii din lupta împotriva traficului și consumului de stupefiante atrag atenția că Portul Constanța este poartă de acces a drogurilor în Europa. De altfel, nu este prima dată când în portul de la malul Mării Negre sunt realizate capturi impresionante. În toamna lui 2020, oamenii legii au găsit 1.480 de kilograme de hașiș și peste patru milioane de pastile de „Captagon”, aduse din Siria, ascunse în două containere, printre cutii cu săpun organic. Valoarea totală a capturii a fost de 60 de milioane de euro.

Portul Constanța este preferat și de grupările infracționale din America de Sud, pentru introducerea cocainei în Europa, aspect punctat de procurorii DIICOT în bilanțul realizat cu privire la activitatea desfășurată în 2020.

„România, ca și Bulgaria, Moldova și Ucraina sau Turcia prin porturile de la Marea Neagră reprezintă o alternativă viabilă, ocolitoare de introducere a cocainei în Europa. Facilitățile oferite de portul Constanța și influența unor elemente cu caracter criminogen în administrația organelor de control și entităților economice din porturile de la Marea Neagră creează premisele utilizării acestei alternative”, au punctat procurorii DIICOT.

„Referitor la cartelurile columbiene există date referitoare la faptul că, în prezent, investesc sume mari de bani pentru realizarea unor metode chimice de disimulare a cocainei tot mai sofisticate, care sunt imposibil de detectat de autorități, iar existența unor relații comerciale cu companii care efectuează importuri de mărfuri din state din America de Sud reprezintă oportunități de introducere a cantităților de droguri disimulate astfel”, au arătat anchetatorii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4277 secunde