Șeful Gărzii Naționale de Mediu, despre deșeurile din Portul Constanța: „De vină sunt structurile de crimă organizată!”

1287

Articole de la același autor

România este pe cale să devină groapa de gunoi a întregii lumi, nu doar a Europei. O afirmă responsabilii din instituțiile de mediu și anchetatorii în atenția cărora sunt transporturile ilegale de deșeuri, depistate în ultimele săptămâni în Portul Constanța Sud Agigea. Aceste transporturi, care însumează aproape două tone de deșeuri neconforme, sunt doar o mică parte din gunoaiele care ajung zilnic în țara noastră. Colectarea selectivă la nivelul întregii populații și atribuții judiciare pentru comisarii Gărzii de Mediu sunt două dintre măsurile care ar ajuta la stoparea acestui fenomen.





Vineri, 14 mai, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a ajuns în Portul Constanța Sud Agigea pentru a vedea cu ochii lui containerele pline ochi cu deșeuri neconforme. În dimineața respectivă, polițiștii de frontieră, comisarii de mediu și vameșii au deschis ultimele 15 containere din totalul celor 90 de containere, sosite din Germania pentru o firmă din Prahova. După ce a luat pulsul situației, comisarul general Octavian Berceanu a subliniat că în spatele acestor transporturi stau, de fapt, structuri de crimă organizată care pun presiuni pe toate intrările în țară. „Este clar că avem structuri de crimă organizată și noi trebuie să facem mult mai atent controalele, din cauza presiunii crescute pe vămi”, a arătat comisarul general.



Dincolo de necesitatea unor modificări legislative, a creșterii prețului de depozitare, a unor dotări performante, ca măsuri de descurajare a importului de gunoaie, Octavian Berceanu a arătat că, înainte de toate acestea, este nevoie de colectare selectivă. „Legislația este cea de la nivel european; diferă însă, ceea ce este scris în acte și ce se află în transporturi. Aceasta este presiunea tactică a structurilor de crimă organizată. În ceea ce privește prețul de depozitare, acesta diferă foarte mult. Dacă la noi este între 30 – 70 de euro, peste hotare se ajunge și la 300 de euro. Dar acesta este prețul pentru deșeurile care ajung la gropile de gunoi. Le majorăm și noi, dar atunci vor trebui să fie suportate de populație. Căci, în vreme ce în afară la groapa de gunoi ajung în jur de 10 – 20% din totalul deșeurilor, la noi ajung în jur de 90%. De aceea, în primul rând, avem nevoie de o colectare selectivă la nivelul populației și a agenților economici”, a afirmat Octavian Berceanu.



Acesta a mai arătat că, în prezent, Ministerul Mediului pregătește un proiect pentru achiziționarea de dotări performante, inclusiv a unor scannere mobile și fixe, pentru verificarea transporturilor suspecte. „Căutăm soluții, cu autoritățile statului, astfel încât să avem câteva puncte de frontieră foarte bine dotate, să scanăm tot ce intră. Dorim să avem birouri în acele puncte vamale. Și acum avem, dar cu un efort uriaș din partea Gărzii de Mediu. Avem nevoie de coechipieri de valoare, de procurori pregătiți pe zona de mediu. Din păcate, suntem deficitari”, a mai subliniat Octavian Berceanu. Potrivit acestuia, în portul Constanța ar urma să funcționeze trei echipe de la Garda de Mediu, cu câte doi oameni, care vor verifica transporturile.



Procurorul Teodor Niță: „Atribuții judiciare pentru comisarii Gărzii de Mediu!”

Prezent la deschiderea containerelor, procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în atenția căruia se află ancheta penală privind transportul ilegal, a subliniat necesitatea luării unor măsuri urgente. Pe lângă nevoia de scannere și de puncte vamale dedicate, este nevoie de mai mulți specialiști care să se preocupe de aspectele de mediu. „România nu a respectat recomandările Consiliului Europei din 2018 privind atribuirea anumitor lucrători din Garda de Mediu de capacități funcționale specifice lucrătorilor de poliție judiciară, pentru investigarea infracțiunilor de mediu. Mie, ca procuror, mi se pare greu de tolerat că Garda de Mediu trebuie să facă plângere penală, ca orice petent obișnuit. Nu este în regulă. (…) Totodată, în școlile juridice nu se predă nimic despre dreptul de mediu. Poate să fie niște cursuri facultative, la care nu merge nimeni sau la care se vorbește despre ce frumos este afară. Nici în facultățile de poliție, nici la Drept sau în alte unități de pregătire, infracțiunile specifice de mediu nu sunt abordate și consecințele se văd. În prezent, legislația este incompletă. Din punct de vedere juridic, sunt pedepse de până la 5 – 7 ani de închisoare, dar nu încălzește pe nimeni că ajung oameni în pușcărie. Sunt mii de tone de deșeuri care ajung aici. Iar peste 2.000 de ani, istoria va uita că am existat, dar deșeurile vor fi tot aici”, a subliniat procurorul Teodor Niță.



În aceeași zi, polițiștii de frontieră și comisarii de mediu s-au deplasat și la Vama Veche, pe unde au intrat în țară șase TIR-uri încărcate cu deșeuri feroase, pentru a le verifica. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1416 secunde