Care sunt noile reglementări privind actele de sesizare a instanței

252
La 1 ianuarie au intrat în vigoare noi reguli privind actele de sesizare a instanței, deși termenul prevă-zut inițial era 1 februarie 2013. De asemenea, două articole din Regulamentul de ordine interioară a instanțelor judecătorești au fost abrogate, se arată într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. 


Concret, la 1 ianuarie au fost abrogate două paragrafe din Regulamentul de ordine interioară a instanțelor judecătorești, și anume cel care stabilește atribuțiile judecătorilor ce soluționează cererile privind cetățenia română, precum și cel care prevede atribuțiile judecătorilor la oficiul registrului comerțului.

Până să intre în vigoare noile reglementări, judecătorii desemnați în Comisia pentru consta-tarea condițiilor de acordare a cetățeniei române aveau, printre altele, atribuția de a întocmi rapoarte în vederea promovării de către ministrul justiției a proiectelor de hotărâri ale Guvernului pentru acordarea, redobândirea sau renunțarea la cetățenia română.

Totodată, judecătorii cu atribuții la oficiul registru-lui comerțului dispuneau înmatricularea societăților comerciale și controlau actele și faptele ce țineau de competența oficiului registrului comerțului.

Tot începând cu 1 ianuarie 2013 se aplică noi dispoziții referitoare la actele de sesizare a instanței, care stabilesc că după depunerea sesizărilor la registratură, se va stabili obiectul cauzei și data certă și se va da un număr din aplicația ECRIS.

Potrivit noilor reguli, în cazul în care actele nu primesc număr în sistemul informatic ECRIS, atunci ele vor fi prelucrate cu prioritate a doua zi, cu aprobarea președintelui instanței sau a persoanei desemnate de acesta.

Vechile prevederi ale regulamentului de ordine interioară a instanțelor judecătorești stabileau că toate actele de sesizare a instanței, depuse personal sau prin reprezentant, vor fi depuse la registratură și vor primi, în aceeași zi, data certă. Ulterior, acestea se vor preda președintelui instanței sau, după caz, judecătorului de serviciu, având atașate dovezile privind modul în care au fost transmise. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1915 secunde