Ce probleme întâmpină, în Constanța, o studentă din Malaezia

1545
7
Ce probleme întâmpină, în Constanța, o studentă din Malaezia - ceproblemeintampinastudentamalae-1393615258.jpg

Articole de la același autor

Facultatea de Medicină din cadrul Universității "Ovidius" Constanța a reprezentat, pentru mulți tineri din țări din Africa, Asia, ba chiar și din Europa de Vest, șansa de a-și urma visul. Mulți dintre studenții străini care studiază Medicina la Constanța recunosc faptul că principalul criteriu pentru care au ales această facultate a fost taxa de studiu accesibilă. Însă, odată ajunși aici, o bună parte reclamă că întâmpină probleme în a se integra în societate, de a se acomoda; unii, pentru că se lovesc de reticența românilor, alții pentru că încă din primele zile în țara noastră au căzut victime unor infracțiuni. În aceste cazuri, intră în scenă Iylia Qayyum Binti Dzul-kifly, mediator social intercultural în cadrul Centrului pentru Resurse Civice. 
Iylia - sau Iulia, cum îi spun profesorii și prietenii ei români - are 24 de ani, este din Malaezia și este studentă în anul IV la Facultatea de Medicină. Recunoaște că, și după patru ani petrecuți în țara noastră, limba română încă îi mai pune probleme. "Înțeleg când cineva îmi vorbește românește, dar îmi vine greu să mă exprim. Îmi este greu să găsesc cuvintele, diferențierea între masculin și feminin reprezintă o problemă", ne mărturisește tânăra, pe care am întâlnit-o cu ocazia unui seminar pe tema integrării migranților în societatea românească, organizat de Centrul pentru Resurse Civice. Chiar și așa, nu se dă bătută și încearcă pe cât de des posibil să vorbească în română. "În magazin, în taxi, vorbesc românește. De altfel, în magazine, doar vânzătoarele tinere știu engleza", a adăugat fata. 


La început, a fost dezamăgită de România 
Se numără printre studenții care au ales facultatea din Constanța pentru că era mai ieftină. La început și ea, precum o bună parte dintre colegii ei, a fost dezamăgită de țara noastră: "Eram reticentă, pentru că am fost tâlhărită, am fost înșelată de proprietarul apar-tamentului în care locuiam. Dar, ulterior, mi-am spus că voi locui aici pentru șase ani, așa că nu pot sta închisă în casă". E drept, problemele nu au dispărut; cel mai recent, atât ea cât și colegii pe care-i ajută au întâmpinat dificultăți în obținerea de reduceri la facturile la căldură. În astfel de situații, când sunt nemulțumiri, colegii i le transmit, iar ea, împreună cu cei din organizație, intermediază relația cu autoritățile, pentru soluționarea lor. 


"Aici, vârstnicii sunt mai activi"
Cu toate acestea, a început să îndrăgească România.
"Am început să că-lătoresc, să cunosc țara, am fost în București, Timișoara, Bra-șov. Și am străbătut Constanța la picior. Îmi plac monumentele de aici, este un oraș atât de frumos. Îmi place zona Peninsulară, Casa cu Lei, moscheea. Știu fiecare monument din oraș, acum!", ne spune tânăra studentă zâmbind. La fel, apreciază mâncarea de aici, stilul de viață. 
"În Malaezia, mâncarea este foarte condimentată și grea. Aici nu este atât de variată și de colorată precum în țara mea natală, dar îmi pare mai sănătoasă. Un prieten român mi-a spus că fetele din România sunt învățate încă de mici că trebuie să mănânce porții mici, pentru a nu se îngrășa. M-a surprins acest lucru, căci noi mâncăm ce vrem, cât vrem. Probabil de aceea în România sunt persoanele mai slabe. Este diferit și-mi place. De asemenea, am observat că persoanele vârstnice sunt mai active. Vezi persoane de 60 - 70 de ani care merg pe stradă, care merg la cumpărături, care au o viață activă. În Malaezia este altfel. Copiii au grijă de ei, le fac cumpărăturile, vârstnicii ies rar din casă, iar când o fac, se deplasează cu mașina. Consider că este mai sănătos cum se procedează aici", a continuat Iylia.  
Țelul ei, pentru acest an, este să învețe mai bine limba română și să-i convingă și pe colegii ei, încă dezamăgiți de modul cum au fost primiți, să îndrăgească țara noastră. "România îmi oferă educația, este normal să-mi arăt respectul învățând limba și cunoscând cât mai multe despre această țară", a încheiat tânăra. 


Comentează știrea

noni
1 martie 2014
constatare

Fotografia este facuta in aceeasi locatie in care s-a facut si cea cu romanca sirianca, cea din reportajul de ieri. Asa, ca sa mai comentez ceva, ca nu ma pot abtine.

radu
1 martie 2014
este relevant?

Ca eu nu inteleg

Răspuns la: constatare
Adăugat de : noni, 1 martie 2014
Fotografia este facuta in aceeasi locatie in care s-a facut si cea cu romanca sirianca, cea din reportajul de ieri. Asa, ca sa mai comentez ceva, ca...
qwertyuiop
1 martie 2014
noni e un nf fara ocupatie consistenta

comenteaza la orice de cand si a luat smartphone cu internet

Răspuns la: este relevant?
Adăugat de : radu, 1 martie 2014
Ca eu nu inteleg
de la un derorist
1 martie 2014
Scrizoare

Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns.Tregut fara broblem control la aerobort. Pastrat dolar american blestemat,(Ptiu..Ptiu.. !) bentru construit aigea alta bomba,dat jumadate la taxi,jumate furat din buzunar. Indalnit frate Ahmed,batron magazin,ajudat la mine.Discutat cu el la cafenea plan bomba.Consumat egler broaspat,intoxicat cu zalmonel. Noi ajuns la zbital,doctor roman durut la kur,noi luat kur fok. Jefu,gu bomba praf antrax nu putut facut la Romania,cineva furat prafu. Mutat in apartament frate Ahmed la Peninzula Constanta. Adus mult frumos aminte de tara mea,fara apa la robinet,geame sparte ca la Bagdad,tigle kazut cap,cind vint bate.Case in ruine multe aici de la greci ramase.Frumos tare zona Peninzula.Grecii pus si ei bomba la romani.Primaru lor mandru de zona istorica bombardata de gregi.Jefu,la noi acasa mancam caini la gratar,aici la rumani cainii mancat copil in parc.Eu,mare derorist facut mila de copil,rumani facut mila de caine.Zbierat,zguibat la sin,pipi be mine de frica ! Aicia la Romania,mult cretin este ! Jefu,ma indorg acasa! Asta romani nu are nevoie de derorism,face singur dreaba.

noni
1 martie 2014
da

Te oftici ? Acum ma scuzi, ma duc sa ma f.

ion
2 martie 2014
care facultate ?

nu mai folositi aiurea cuvintele... toate aprozarele de facut bani , au ajuns "facultate"... "titratii" vostri de la aprozare srl gen spiru,saguna,cantemir, ovidius, in timpul lui ceasca nici 10 clase nu terminau 70% din ei !

ugduish
2 martie 2014
tare

Aia cu deroristu !

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 August 2013
Stire din Cultură-Educație : Studenții ies în stradă
Pagina a fost generata in 1.2822 secunde