Ce spun magistrații despre independența în Justiție

323
Ce spun magistrații despre independența în Justiție - fondcespunmagistratii-1353694872.jpg
Recent, a avut loc conferința națională a Asociației Magistraților din România. Mulți dintre judecători și-au arătat îngrijorarea cu privire la "derapajele, inclusiv instituționale" care au perturbat Justiția și credibilitatea ei, în condițiile în care așteptările vizau creșterea calității procesului sub monitorizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). 

În urma unei întâlniri ce a avut loc, la data de 9 noiembrie, cu ocazia conferinței naționale a Asociației Magistraților din România (AMR), a fost adoptată o rezoluție prin care se propune o analiză complexă a situației Justiției din România, "cu toate implicațiile ce privesc instituțiile statului, oficialitățile judiciare și obiectivele și recomandările Comisiei Europene pentru a concretiza într-un raport obiectiv și responsabil stadiul reformei judiciare, soluțiile reale care se impun".

În opinia AMR, cea mai mare îngrijorare o constituie derapajele, inclusiv instituționale, a căror victimă Justiția din România a căzut în ultimii ani. "În opinia AMR, utilizarea și în viitor a acelorași metode neeficient folosite de-a lungul anilor de MCV, lipsa unui plan-bază și a unei detalieri a problemelor concrete, fără un raport de cooperare care să permită părților să identifice eventualele neajunsuri și măsurile imediate, determină concluzia că sprijinul MCV se va rezuma în continuare la constatări obținute prin intermediul unor surse a căror obiectivitate nu este obligatoriu prezumată și care pot rămâne la nivelul aparenței, în lipsa unor abordări structurale a obiectivelor supuse MCV", se precizează în rezoluția Asociației Magistraților din România.

Îngrijorarea judecătorilor vine și din prisma unei complicități care pare să aibă drept obiectiv decredibilizarea justiției din România.

"Susținerea prin MCV a unor măsuri radicale, mai restrictive împotriva magistraților, în pofida condițiilor obiective, precare în care ea funcționează, nu poate decât să întărească convingerea în sistem că pe de o parte se critică presiunile politicului asupra justiției, iar pe de altă parte acesta este încurajat cu sprijin extern să se reinstaleze la cârma sistemului, ceea ce este un regres față de criteriile pretinse de UE la integrarea României în marea familie europeană", mai precizează reprezentanții AMR.

Reprezentanții magistraților din toată țara spun că reconfigurarea unui plan pentru dezvoltarea procesului de reformare a justiției, implicarea oficializată a reprezentanților asociațiilor profesionale, a societății civile și fixarea unor termene ferme cu obiective bine determinate și un program de contacte stabil, cu o frecvență utilă ar conduce la mai multă transparență și eficiență al cărei beneficiar este în primul rând cetățeanul.

AMR va pune la dispoziție Comisiei Europene și Parlamentului European și instituțiilor autohtone un document privind starea justiției, cuprinzând și evaluarea obiectivelor și a stadiului măsurilor luate în urma recomandărilor Comisiei Europene, precum și soluții fundamentate pentru accelerarea reformei sistemului și împiedicarea degradării statutului magistraților.

De asemenea, AMR spune că va iniția un apel către toate asociațiile pentru implicarea în demersul lor comun cu ținte identice și pentru a consolida un organism profesional, puternic, unitar care să aibă reacții comune, prompte, realiste, obiective la provocările iminente ce vor apărea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4118 secunde