Ceremonie comemorativă la împlinirea a 100 de ani de la desemnarea Ostașului Necunoscut Român, la Mărășești

446
Ceremonie comemorativă la împlinirea a 100 de ani de la desemnarea Ostașului Necunoscut Român, la Mărășești - marasesti-1684078656.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu un secol, la câţiva ani de la sfârşitul Primului Război Mondial în timpul căruia sute de mii de soldaţi şi-au pierdut viaţa, în semn de omagiu pentru cei care nu au putut fi fost niciodată identificaţi, la Mărăşeşti avea loc o ceremonie religioasă şi militară pentru desemnarea Ostaşului Necunoscut.


La 100 de ani de la acel moment, la Mausoleul de la Mărăşeşti a avut loc, duminică, o reinterpretare simbolică a evenimentului, în cadrul căruia zece săculeţi cu pământ, aduşi din localităţile din care au fost alese cele zece sicrie cu oseminte de ostaşi neidentificaţi pentru desemnarea Ostaşului Necunoscut, au fost sfinţiţi şi ulterior au plecat, cu un vehicul blindat al Ministerului Apărării Naţionale către Bucureşti, unde vor fi depuşi peste Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, potrivit Agerpres.


“Pe 14 mai se împlineşte un secol de la desemnarea Eroului Necunoscut. Am vrut să 'reinterpretăm' simbolic evenimentul de acum 100 de ani, întru aducere aminte. De aceea, la Mărăşeşti, au fost aduşi zece săculeţi de pământ, din zece locuri, aceleaşi din care au provenit sicriele cu osemintele pentru desemnarea Eroului Necunoscut, de la Mărăşeşti, Mărăşti, Grozeşti, Cireşoaia, Azuga, Topraisar, Rasoviţa, Bălăria, Cincea şi Chişinău. Aceştia au fost sfinţiţi şi puşi într-o urnă care a plecat spre Monumentul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, unde va fi turnată peste mormânt, tot într-o procesiune simbolică", a declarat managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.


Mormântul Eroului Necunoscut reprezintă un simbol pentru eroismul soldaţilor români care au luptat pentru reîntregirea ţării şi care au sfârşit ca eroi necunoscuţi, pentru că mulţi dintre aceştia nu aveau asupra lor acte de identitate şi nu au existat alte modalităţi de identificare.


Cel care a făcut alegerea soldatului care va intra în istorie drept Eroul Necunoscut a fost un orfan de război, Amilcar Săndulescu, elev al unei şcoli militare din Craiova, care, odată întors în cazarmă, a consemnat într-un jurnal toate trăirile şi sentimentele pe care le-a încercat în acele momente. El şi-a găsit sfârşitul la numai câteva luni de la acest eveniment.


"Modul în care a ajuns un copil de 12 ani să aleagă Eroul Necunoscut a fost iarăşi un hazard. S-a mers prin şcolile de ofiţeri, pentru că mulţi copii orfani au fost duşi în şcolile de ofiţeri să urmeze o carieră militară, şi s-a tras la sorţi un nume dintre aceşti copii. Sorţii au picat pe Amilcar Săndulescu de la Craiova. Avea copilul acesta doar 12 ani, dar era copt cât un adult şi a înţeles alegerea pe care urma să o facă. S-a învârtit printre sicrie şi, fără să îi spună cineva ce să zică, a întins mâna spre un sicriu şi a spus: 'Acesta este tatăl meu!'. În vara aceluiaşi an, copilul a fost trimis la mare, la Techirghiol, alături de alţi orfani, unde s-a înecat. Când au mers la şcoala militară să recupereze lucrurile copilului, au găsit un jurnal în care acesta îşi notase foarte în detaliu trăirile şi întâmplările de la Mărăşeşti. Cum a ales, ce sentimente şi ce emoţii l-au încercat. Povesteşte în amănunt în acel jurnal cum a plecat de la Craiova, cum a ajuns la Mărăşeşti, cum se plimba printre morminte, ce sentimente a trăit şi cum i-a venit să spună 'Acesta este tatăl meu', imaginându-şi că acela era chiar tatăl lui şi cum s-a simţit eliberat de această trăire şi alegere", a completat managerul Muzeului Vrancei.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3225 secunde