Cine dă mai tare cu pumnul "câștigă" mai mulți ani după gratii!

620
4
Cine dă mai tare cu pumnul

Articole de la același autor

Ai primit o palmă, ești plin de răni după o bătaie soră cu moartea sau ai suferit traume după ce ai fost implicat într-un accident? Vinovatul va fi tras la răspundere în funcție de cât de lungă este perioada necesară pentru vindecarea rănilor, dar, atenție:

zilele de îngrijiri medicale nu înseamnă concediu medical!

Orice rană provocată unei victime, oricât de mică ar fi, este pedepsită într-o formă sau alta de legislația penală. Acest aspect este cunoscut de toată lumea; apar însă încurcături când vine vorba despre termenii juridici și mai ales despre înțelegerea a ceea ce înseamnă "zile de îngrijiri medicale".

Astfel, nu de puține ori, cei implicați în scandaluri confundă "zilele de îngrijiri medicale" cu zilele de concediu medical și chiar cu cele de spitalizare. "Nu este același lucru, iar oamenii trebuie să înțelea-gă acest aspect!", a subliniat avo-catul constănțeanul Cristian Ion.

Astfel, deși medicul curant v-a eliberat o adeverință de concediu medical de o săptămână, nu înseamnă că veți merge la poliție cu această hârtie în mână.

"Medicul legist este cel care sta-bilește câte zile de îngrijiri medi-cale sunt necesare pentru vindecarea unei răni, nu medicul curant. De exemplu, să spunem că victima a suferit o fractură de picior. După intervenția chirurgicală și ghipsare, este eliberată din spital. Dar asta nu înseamnă că a survenit vindecarea. La fel, în cazul concediului medical, este posibil să aibă mai multă zile de îngrijiri medicale, până la vindecare, dar să poată să-și ia concediu", a explicat avocatul.

Iar cei care doresc să-și caute dreptatea în instanță trebuie să știe că obținerea unui certificat medico-legal este obligatoriu!

Doi ani de închisoare pentru un pumn dat la nervi

Rănile suferite în urma unei altercații, în urma căreia victima necesită mai puțin de 20 de zile de îngrijiri medicale sunt încadrate, a explicat avocatul Cristian Ion, la infracțiunea loviri sau alte violențe. În aceste cazuri, cei găsiți vinovați riscă închisoarea de la o lună la doi ani, în cazul unei vătămări, sau amendă administrativă. În cele mai multe cazuri, s-a luat decizia aplicării unei amenzi administrative, dacă s-a constatat că agresorul nu are antecedente penale, fiind la primul pumn dat la nervi…

Zece ani după gratii pentru o infirmitate

Cu cât rănile suferite sunt mai grave, cu atât crește și pedeapsa cu închisoarea. Astfel, dacă victima a fost lovită atât de tare încât necesită între 20 și 60 de zile de îngrijiri medicale, vinovatul riscă să petreacă după gratii până la cinci ani. Iar în cazul înjunghierilor sau rănilor care necesită peste 60 de zile de îngrijiri medicale, vinovații vor sta după gratii până la șapte ani.

Riscă o pedeapsă mai mare, dacă în urma agresiunii, victima și-a pierdut un simț (vederea, de exemplu) sau a rămas infirm. "În aceste situații, agresorii riscă să petreacă după gratii până la zece ani", a precizat avocatul.

Când nu este pedepsit șoferul care a lovit un pieton!

Situația este diferită în cazul accidentelor rutiere. Astfel, dacă medicul legist constată că victima a avut nevoie de mai puțin de zece zile de îngrijiri medicale, șoferul nu va fi tras la răspundere penal! Căci, potrivit legislației, nu constituie vătămare corporală din culpă decât rănile care necesită peste zece zile de îngrijiri medicale.

Concret, dacă un pieton a fost lovit cu oglinda retrovizoare sau vânătăile cu care s-a ales după ce a fost lovit de mașină i se vindecă în 7 - 9 zile, anchetatorii nu îl vor acuza și de producerea acestora. Va fi tras la răspundere, însă, a arătat avocatul, de alte infracțiuni, dacă este cazul: conducere fără permis, sub influența băuturilor alcoolice, părăsirea locului accidentului etc.

Comentează știrea

admirator
31 august 2013
legi pentru cretini,

facute de cretini... pai cum sa pedepsesti atit de grav rezultatul unei altercatii, cand ala care omoara trei oameni cu masina e "pedepsit"cu suspendare? Cod penal de KK...o. Posibil doar in Rrrrrrrrrrrrromanik. Si... astia vatamatii nu sunt cumva aia care au inceput scandalul? Sau in tara asta, "legitima aparare" nu exista? Legi neocomuniste 101%! Scarba!

gigi
31 august 2013
nu e asa

Prietene da-mi voie sa te contrazic. Aici e vorba de intentie. Normal ca daca eu lovesc pe trecerea de pietoni si omor 3 bucati o sa-mi iau mai putini ani dacat tu care, sa zicem,te-ai matolit sau ai tras legale pe nas pana ti se pare ca niste vecini se uita dubios la prietena ta si te duci peste ei sa le rupi capul. E logic daca stai sa te gandesti putin ca eu n-am plecat de acasa cu gandul sa omor pe nimeni, in schimb tu esti un animal fara creier ca te-ai dus sa le rupi capul la aia si trebuie sa fii inchis pentru asta, fiind un real pericol pentru ceilalti. Ipotetic vorbind bineinteles. Nu legile sunt cretine, aia care nu le inteleg sunt cretini, sau, mai rau, aia care cred ca le inteleg.

admirator
31 august 2013
eu vorbeam de

"altercatie" si "legitima aparre"; tu de unde vii? Cand e vorba de agresiune premeditata, e alta treaba. Fa diferentele astea, intii. Pe urma vorbeste. Oricum ar fi, unul care omoara cu masina involuntar (mai aels cand sunt mai multe victime) nu e cu nimic mai prejos de unul care da cu pumnul la matoleala... Ce sa mai vorbim de ala care omoara (sau mutileaza etc) cu masina, la matoleala. Ce diferenta e intre el si cel matol care da cu pumnul? De masina? (Unde mai pui c asi masisna poate fi utilizata pentru un asasinat. Vezi accidentul "bulgarului" din Ungaria, despre care tocmai se vorbeste la TV. Este un asasinat tipic, cu masina. Daca am sti cine erau ocupantii microbuzului... sa nu insistam.) Hai sa fim seriosi... pedepsele astea sunt numai pentru prosti, caci cei cu bani se vor descurca intotdeauna. Tocmai de aia trebuiau sa fie mai judicios gandite. Dar asta arata frica organica a activistilor, nomenklaturistilor, securistilor si neo...~ de agresiunea fizica. Probabil se simt amenintati... La fel si teama lor de a liberaliza portul armelor de foc. Pentru ei am o veste proasta: "De ce ti-e frica, de aia nu scapi!" (Sa-ti dau un exemplu clasic: o femeie trebuie sa se lase violata de un dobitoc, caci daca il impusca sau se apara prin metode de arte martiale intra la bulau! Si se poate continua cu tot felul de provocari la care nu ai voie sa raspunzi, ca intri la bulau. Si -mai ales- nu ai voie sa la faci nimic hotilor care-ti calca casa sau violeaza sotia, caci intri la bulau. Ba nenicule, ma p.......... pe ligile astea facute de hoti pentru hoti! Iar prostii care le suporta si nu protesteaza, isi mertita soarta!)

short de foot
2 octombrie 2013
short de foot

/*.html?view= short de foot http://maillot-zidane.asktorihartman.com

Articole pe aceeași temă

Marţi, 25 Iunie 2013
Stire din Sănătate : "Nu violenței! Nu, drogurilor!"
Pagina a fost generata in 0.5461 secunde