Contrabanda cu țigarete în 2020, nivel minim istoric

424
Contrabanda cu țigarete în 2020, nivel minim istoric - contrabanda-1608577764.jpg

Articole de la același autor

Piața neagră a țigaretelor se situează în 2020 la aproape 10 procente din totalul consumului. Deşi pare mult, este cel mai mic nivel din ultimii 12 ani, conform unui studiu recent realizat de Novel Research. Autorităţile susţin că este o luptă permanentă pentru combaterea contrabandei cu tutun.



Potrivit datelor, pe parcursul anului 2020, piața neagră a scăzut în aproape toate regiunile țării, comparativ cu 2019.
Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Includerea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a țării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.



Pe de altă parte, reprezentanţii autorităţilor susţin că acţiunile operative din cadrul dosarelor penale, activităţi şi filter din teren au contribuit la diminuarea semnificativă a pieţei negre a ţigaretelor.


„În regiunile de lângă granițe, țigaretele sunt cele mai traficate produse. În consecință, polițiștii de frontieră se află în prima linie pentru combaterea acestui fenomen care aduce prejudicii majore bugetului statului și alimentează crima organizată. În primele 11 luni ale anului 2020, au fost reţinute aproximativ 4.000.000 pachete țigări, cu o valoare de aproximativ 50.000.000 lei şi au fost identificate şi destructurate şapte grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 36 de persoane. Putem fi astfel mândri că și acțiunile noastre au dus la scăderea istorică a contrabandei cu țigarete în România, în acest an atât de dificil” a declarat șeful Poliției de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8594 secunde