Adolescenții români se droghează mai puțin decât cei din restul Europei

183
Adolescenții români se droghează mai puțin decât cei din restul Europei - drogurielevisursapridesurveyes-1605714703.jpg

Articole de la același autor

Agenția Națională Antidrog (ANA) a finalizat Studiul în școli privind consumul de alcool, tutun și droguri ilicite în România – ESPAD 2019, parte a celui mai extins proiect internațional de cercetare, axat pe studiul consumului de substanțe psihoactive la adolescenți. La respectivul studiu participă 35 de țări.

Obiectivul general al acestui studiu internațional este de a colecta date comparabile privind consumul de substanțe, utilizarea internetului și practicarea jocurilor de noroc în rândul elevilor europeni cu vârste între 15 și 16 ani, pentru a urmări tendințele de la nivelul țărilor participante, atât la nivel național, cât și la nivel european. Până în prezent, în cadrul proiectului au avut loc șapte valuri de colectare de date, România participând în șase dintre acestea.

Concluziile studiului arată că cei mai mulți dintre adolescenții care au declarat debut la vârste precoce au experimentat consumul de solvenți/substanțe inhalante. Comparativ cu media europeană, consumul de-a lungul vieții (care au consumat cel puțin o dată în viață) este mai mic în România pentru toate categoriile de droguri ilicite analizate. Cel mai consumat drog ilicit în rândul adolescenților continuă să fie canabisul/hașișul, urmat de noile substanțe psihoactive (etonobotanicele). Consumul de tutun se menține la valori similare celor observate în studiul anterior (consumul de tutun de-a lungul vieții: 49,5%, față de 41% media europeană). Diferențiat pe sexe, se observă valori asemănătoare ale consumului de tutun, atât în rândul băieților, cât și al fetelor, ceea ce înseamnă că fetele tind să adopte același comportament de consum (49,4% băieți, față de 49,6% fete). Consumul de alcool prezintă creșteri față de studiul anterior. Se observă niveluri ridicate ale consumului mai mari în rândul băieților (consumul de alcool de-a lungul vieții: 82,1%, față de 78,5% media europeană).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2535 secunde