Copii scăpați din mână, transformați în criminali. Legea le înlesnește drumul

987
1
Copii scăpați din mână, transformați în criminali. Legea le înlesnește drumul - fondcrimabun-1449255954.jpg

Articole de la același autor

Comit infracțiuni pe bandă rulantă, dar legea permisivă din România le dă posibilitatea să se plimbe nestingheriți pe străzi. Minorii sunt instruiți de cei cu ștate vechi în tainele furturilor și de aici până la tâlhărie sau o faptă mai gravă nu este decât un pas. 


Pe raza județului Constanța sunt minori care au mai multe dosare penale decât vârsta unuia dintre părinți. Infractorii cunosc portițele Codului Penal și, știind că nu pot fi trași la răs-pundere, profită la maximum. Mai mult, ei sunt puși la înaintare de cei majori pentru a scăpa basma curată. 


Potrivit Codului Penal: "minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, minorul care are vârsta între 14 și 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ, iar minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii. Față de minorul care, la data săvârșirii infrac-țiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani se ia o măsură educativă nepri-vativă de libertate. 


Față de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri: dacă a mai săvârșit o infrac-țiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de co-miterea infracțiunii pentru care este judecat; atunci când pedeapsa pre-văzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detențiunea pe viață". 


Măsurile educative neprivative de libertate sunt: stagiul de formare civică, supravegherea; consemnarea la sfârșit de săptămână și asistarea zilnică. Măsurile educative privative de libertate sunt: internarea într-un centru educativ și internarea într-un centru de detenție.


"Minorul nu răspunde penal deși comite infracțiuni, iar asta îngreunează munca poliției. Cel mai rău este că sunt copii lăsați fără supraveghere. Părinții sunt plecați prin afară, iar alții nu îi supraveghează, motiv pentru care aceștia ajung în stradă și comit infrac-țiuni. Legea este blândă cu minorii. Măsura internării într-un centru de reeducare se ia mai greu și mereu i se mai dă o șansă minorului", a declarat cms. șef Florin Mănucu, șeful Poliției Municipiului Constanța.


Două crime-n șase ani
Un tânăr eliberat de curând din penitenciar este acuzat că a comis zilele trecute o crimă. Gheorghiță Sclipcea a fost condamnat prima oară după ce în martie 2009 (avea vârsta de 16 ani), împreună cu un prieten al său au omorât un individ. Totul s-a petrecut în locuința victimei, din Esechioi. Cei trei au băut împreună, iar la un moment dat, Sebastian Florin Pătru, de 30 de ani, s-a supărat că victima a jignit-o pe prietena lui așa că a luat o toporișcă și l-a lovit. Același lucru l-a făcut și Sclipcea. Victima a fost găsită a doua zi cu un topor înfipt în gât, într-o baltă de sânge. Fapta a fost comisă în perioada minoratului. De această dată el ar fi omorât o bătrână, tot în aceeași localitate, pentru băutură. 


Triplu asasinat într-o săptămână de la eliberare
În cazul minorilor pedepsiți ușor intră și autorul triplului asasinat, Ștefan Alexandru Stoica. Individul a fost de multe ori cercetat de oamenii legii pentru diferite infracțiuni și a primit pedepse cu suspendare. 


Ulterior el a devenit major și a fost condamnat pentru tâlhărie, dar a ispășit doar o parte din pedeapsă și a fost eliberat condiționat. După o săptămână și-a măcelărit bunica, vărul și mătușa.


Fetiță omorâtă cu sânge rece
Un alt caz de acest gen este al unei fetițe de nouă ani care a fost ucisă de Florin Gâju, în martie 2006. Mobilul crimei a fost un telefon mobil marca Samsung. Fapta s-a petrecut în localitatea 23 August la scurt timp după ce individul fusese eliberat din penitenciar. 


Acesta comisese o tâlhărie și a fost arestat preventiv, iar instanța a decis să îl cerceteze în libertate. Individul, de 17 ani i-a zdrobit capul copilei și apoi a încercat să o îngroape la marginea comunei, lângă Cimitirul Turcesc. În mai puțin de două ore acesta a fost prins.


Comentează știrea

Simona
5 decembrie 2015
Afacere pentru iubitorii de carti

Aceasta este afacerea cea mai potrivita pentru oamenii inteligenti si care au acasa o biblioteca! Castigi bani imbogatindu-ti biblioteca! Ce poate fi mai simplu si mai interesant? Aceasta este o oferta cu adevarat unica si revolutionara! Cautam oameni foarte seriosi!Cere acum mai multe detalii, la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5303 secunde