Cum se va termina "războiul eolienelor" de la Pecineaga?

1511
Cum se va termina

Este deja de notorietate faptul că afacerile cu eoliene sunt extrem de bănoase, atât pentru oamenii de rând care pot "produce" de pe terenul lor mult mai mulți bani decât prin agricultură, cât și pentru autoritățile care sunt fericite că le intră sume imense la bugetul local.

Afacerile cu eoliene nasc și numeroase controverse, iar interesele care apar la "ridicarea" unor parcuri eoliene pot duce și la revolte, așa cum s-a întâmplat în vara lui 2010, la Cogealac, unde mai multe persoane au fost împușcate în urma unei mini-revoluții iscate chiar de primarul localității, Cati Hristu. La fel de bine, conflictele pot fi transpuse în dosare civile ori penale care ajung pe masa judecătorilor.
Se pare că un astfel de conflict tocmai a fost aplanat la Pecineaga, unde două firme încearcă să ridice două parcuri eoliene. După ce, de mai bine de un an, cuvântul de ordine, de ambele părți, era "război", iar Primăria Pecineaga era prinsă la mijloc, iată că, în cele din urmă, reprezentanții societăților respective se pare că au căzut la pace. Cel puțin așa ne-a declarat, ieri, primarul localității, Nicolae Stan, că cele două firme au bătut palma, înțelegându-se să ridice "în bună vecinătate" parcurile eoliene ce sunt proiectate să fie edificate unul lângă celălalt. "Mă bucur că au ajuns la o înțelegere! Iar asta pentru că la bugetul local vor veni taxe și impozite. Astfel, vom putea reabilita școala, primăria…", ne-a declarat Nicolae Stan, fericit că rolul de mediator între cele două firme ar fi dat roade.

Cum au ajuns "Eolienele" de la Pecineaga la Tribunal?
Înțelegerea survine abia după ce "conflictele de interese" s-au mutat în sala de judecată a Tribunalului Constanța, unde SC "Pecineaga Energies" SRL a chemat la bară pe SC "Eolian Pecineaga" SRL Mangalia și Primăria comunei Pecineaga.
Firma reclamantă cerea Tribunalului Constanța anularea autorizației de construire nr. 10/31.03.2011, emisă în beneficiul "Eolian Pecineaga" în vederea construirii Parcului Eolian Pecineaga și suspendarea executării aceleiași autorizații de construire până la soluționarea definitivă și irevocabilă a acțiunii înaintate.
Reprezentanții societății respective spun, în acțiunea depusă la Tribunalul Constanța, că "actul administrativ este flagrant nelegal și de natură a ne vătăma grav în drepturile și interesele noastre legitime, cauzându-ne daune materiale însemnate".

Motivele chemării în judecată

În motivele chemării în judecată, SC "Pecineaga Energies" SRL spune că este beneficiara certificatului de urbanism nr. 9 din 29.01.2010, în baza căruia a fost emisă autorizația de construire nr. 50 din 19.08.2010 în vederea edificării obiectivului "Parc eolian Pecineaga I, parc eolian putere instalată 50 MW și stație de transformare". Societatea respectivă a parcurs toate etapele procedurii de autorizare, în conformitate cu prevederile legale din materia urbanismului, a construcțiilor și a energiei electrice aflate în vigoare, precum și a prevederilor cuprinse în certificatul de urbanism nr. 9 din 2010 emis de primarul comunei Pecineaga.
Toate bune și frumoase până la data de 1.09.2011, când "Pecineaga Energies" este chemată în judecată de "Eolian Pecineaga", care cerea anularea autorizației de construire emisă pe numele societății reclamante, la dosar fiind depusă o altă autorizație de construire, emisă tot de Primăria Pecineaga, ce venea în contradicție cu cea dată pe numele "Pecineaga Energies".

"Amenințările" din instanță
Firma amintită spune că, ulterior parcurgerii tuturor etapelor prevăzute de lege în vederea autorizării edificării obiectivului Parc Eolian Pecineaga, primarul comunei Pecineaga a emis autorizația de construire nr. 10 în favoarea unei societăți concurente pe piața energiei verzi și mai ales în zona Pecineaga, acuzând că astfel au fost încălcate în mod grav interesele și drepturile lor legitime. Mai mult decât atât, prin autorizația emisă ulterior, "au fost încălcate zonele de siguranță și protecție față de obiectivele deja autorizate", mai spun reprezentanții "Pecineaga Energies".
"Vătămarea gravă a drepturilor și intereselor noastre legitime se materializează și în daune materiale însemnate pe care le suferim ca urmare a «piedicilor» puse de Consiliul Local Pecineaga care a înțeles să emită autorizația de construire unei societăți concurente fără să aibă în vedere faptul că, în aceeași zonă, a fost autorizată edificarea unui alt proiect eolian, sens în care vom întreprinde toate demersurile legale, inclusiv pe calea prezentei, pentru recuperarea integrală de la persoanele responsabile a daunelor ce ne-au fost cauzate", amenință societatea care, deși a fost prima care a solicitat ridicarea unui parc eolian la Pecineaga, s-a pomenit cu "concurența" pe terenul ei!
La dosarul 14.556/118/2011, care se află pe rolul Tribunalului Constanța, există și o adresă a Prefecturii Constanța, prin care se spune că instituția respectivă a înaintat Inspectoratului de Stat în Construcții autorizația de construire emisă pe numele SC "Eolian Pecineaga", pentru a vedea dacă aceasta a fost emisă în condiții legale.

Dar cum cele două firme intenționează să ajungă la un numitor comun, la termenul de judecată ce s-a consumat săptămâna trecută, magistrații au amânat dosarul până la data de 3 aprilie, pentru că părțile au făcut cunoscut instanței că vor să rezolve conflictul pe cale amiabilă. Rămâne totuși de văzut dacă înțelegerile vor fi puse în practică, iar procesului intentat în instanță și "războiului" din ultimul an dintre cele două firme de eoliene li se vor pune capăt definitiv.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7189 secunde