De ce e bună o cameră video la bordul mașinii

2102
3
De ce e bună o cameră video la bordul mașinii - cameravideo-1357303478.jpg
Oricărui șofer i se poate înscena un accident care, oricât de penibil ar părea, poate avea efecte dureroase în instanță. Pe scurt,

te poate costa o avere în daune dacă nu poți demonstra înscenarea. În ajutorul șoferilor vine camera "martor" - o cameră video atașată în mașină, care înregistrează tot ce se întâmplă în fața acesteia. Aceasta poate fi folosită ca probă în instanță. 


Traficul "agitat" din România, în general, și Constanța, în special, a generat o nouă valență pentru camerele video, până nu demult căutate doar pentru filmat în concedii sau la promenadele de week-end. 

O parte din șoferi sunt deja la curent cu această tendință și, conștienți de potențialele evenimente nefaste din trafic, au montat camere video pe automobil. Cadrele surprinse pot dovedi nevinovăția lor.

Camerele video încep să fie utilizate de tot mai mulți șoferi în trafic pentru a înregistra un eventual accident sau alte evenimente de pe carosabil. Acestea pot fi utilizate în cadrul unui proces și sunt utile în numeroase situații, mai ales că poți demonstra pe loc unui polițist că nu ai comis o eventuală infracțiune.

În plus, nu este exclus ca unele companii de asigurări să ia în considerare clipurile filmate cu camere video auto, dacă acestea sunt relevante pentru incidentul auto în care ești implicat.

De ce să-ți pui cameră în mașină

Polițistul poate întocmi un proces verbal pe baza acestor dovezi, iar dacă învinuitul face contestație și se ajunge în sala de judecată, secvențele video sunt acceptate ca și probă. Așadar, nu strică să ai la bord o astfel de cameră, care te poate scăpa de nenumărate situații neplăcute.

"Înregistrările, efectuate de părți sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terții. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege. Cu alte cuvinte, este legal să folosești înregistrările în instanță, fie ele audio sau video. Personal, nu sunt împotriva camerelor montate în mașini și consider că acest lucru nu are cum să fie rău, din contră, facilitează lucrurile. Șoferii își pot monta camera unde doresc, pe bord sau chiar pe bara din spate, este alegerea lor", a declarat, pentru Cuget Liber, comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Constanța.

Ce să urmărești înainte de a cumpăra o cameră pentru mașină

Legat de cameră, trebuie să ai în vedere câteva caracteristici ce ajută la obținerea unor capturi video cât mai relevante, dar și accesoriile pentru montare, alimentare și transfer de date.

Unghi larg de cuprindere. Ideal ar fi un unghi de 170 de grade, pentru a surprinde și subiecții care vin din părțile laterale. Rezoluția camerei trebuie să fie bună, iar dacă nu vă permiteți Full HD, măcar HD să fie. De asemenea, senzorul trebuie să fie capabil să realizeze clipuri utilizabile și în condiții slabe de iluminare.

Nu trebuie să neglijăm nici rata compresiei, care trebuie să fie destul de ridicată pentru obținerea unor capturi clare, dar pe de altă parte, înregistrarea să nu ocupe foarte mult spațiu.

Camera ar trebui să fie dotată cu display și să fie capabilă să redea înregistrările. Astfel, polițistul poate vedea "la cald" înregistrarea. În plus, un senzor de mișcare este binevenit, pentru situațiile în care evenimentele au loc în lipsa ta (vandalizare, lovire în parcare etc.).


Comentează știrea

constanteanul sofer
5 ianuarie 2013
inregistrari audio-video

doamnelor si domnilor, inregistrarile audio si video nu sunt recunscute in instanta decat daca sunt autorizate si realizate cu aparatura aprobata si sub licenta metrologica. asa ca articolul se refera la... o reclama subtila, sublimala pentru acchizitionarea de camere video auto. sa ai una e OK... il poti pacali pe tugulan cum ca si deoarece... dar sigur astia stiu mai bine decat autorii articolului ca astfel de inregistrari nu sunt luate in calcul... o zi cat mai buna si conduceti prudent!

Andrei
5 ianuarie 2013
Vorbesti sa nu adormi

Sa mori tu? Da daca tu faci un accident si faci poza la fata locului vrei sa imi spui mie ca nu ti-o accepta la politie sau asigurari? Te dai mai balon decat esti amice:)

doru
6 ianuarie 2013
pt constanteanul sofer

mai constantene, reclama subtila pentru ce??? daca avea nume de camere pe care ar trebui sa le cumparam, intelegeam. dar asa, eu unul nu inteleg care-i reclama in tot articolul asta. ce, au facut astia de la cuget contract cu absolut toate magazinele si firmele care vand camere video sa scrie despre ele? ce naiba, bati campii. mie mi se pare ok articolul, e o idee buna. si daca citeai si tu cu atentie vedeai ca l-a citat pe dogaru si el zicea ca ai voie. mai citeste si tu, parerea mea. s din cate stiu si eu, chiar ai voie cu proba video in instanta. inainte nu aveai voie, acum ai. informeaza-te inainte sa scrii balarii ;)

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Accident cu cinci mașini în Capitală
Joi, 03 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : CINE PLĂTEȘTE DUPĂ DEZASTRU?
Vineri, 28 Decembrie 2012
Stire din Eveniment : Accident rutier la Constanța
Pagina a fost generata in 0.5211 secunde