X

Defilare navală şi aeriană, torţe şi artificii, la Ziua Marinei Române, pe litoral

1002
Defilare navală şi aeriană, torţe şi artificii, la Ziua Marinei Române, pe litoral - fonddefilare1-1628798533.jpg
Festivităţile dedicate Zilei Marinei Române 2021 se desfăşoară, în acest sfârşit de săptămână pe litoral, atât la Constanţa cât şi la Mangalia. Deşi regulile sunt mai stricte faţă de anii anteriori, din cauza pandemiei cu noul coronavirus, sărbătoarea va fi marcată prin ceremonii atât în larg, cât şi pe uscat.

După seriile de evenimente şi expoziţii organizate de-a lungul săptămânii, festivităţile vor culmina sâmbătă şi duminică, în Portul Constanţa şi în Portul Mangalia. Vineri, 13 august, patru nave militare românești și o navă militară turcească vor ocupa dispozitivul fix din fața clădirii Comandamentului Flotei, de pe faleza din Constanța. Acestea vor arbora pavilionul, geacul, marele pavoaz și pavoazul electric în zilele de 14 și 15 august.

Ziua Recunoștinței va fi marcată sâmbătă, 14 august, când vor fi organizate ceremonii de depuneri coroane de flori la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, pentru a cinsti memoria eroilor marinari. Totodată, la Constanța va fi organizată, în portul militar, o festivitate de acordare a unor embleme, plachete și medalii personalului militar și civil, care a obținut rezultate meritorii în procesul de instrucție din ultimul an.

Anul acesta, porturile militare Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea vor putea fi vizitate de populația civilă sâmbătă, 14 august, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2. Nu vor lipsi de la ediția din acest an a sărbătorii tuturor marinarilor, militari și civili, concertele susținute de Muzica Militară a Forțelor Navale. Reprezentațiile vor fi accesibile publicului larg și se vor desfășura pe Faleza Cazinoului din Constanța, duminică, 8 august, orele 19.00 - 20.00, respectiv vineri, 13 august, orele 19.00 - 20.00.

Paradă a navelor

Duminică, 15 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, va fi organizată o ceremonie, în portul militar Constanța, în intervalul orar 10.00-11.00, în cadrul căreia va fi citit ordinul comun al miniștrilor Apărării Naționale, Transporturilor, Administrației și Internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice Maritime. Navele aflate pe mare, în dispozitivul din fața clădirii Comandamentului Flotei, vor executa o defilare navală pe itinerariul Constanța – Midia și retur; o formație de aeronave, formată din trei elicoptere Puma și patru avioane F-16 românești, precum și două avioane Typhoon britanice și un avion Poseidon (P-8) american, va survola dispozitivul de nave și portul militar Constanța, în jurul orei 11.00. Ziua se va încheia cu retragerea cu torțe, la ora 20.30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, precum și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța.

Festivităţi online

Cei care nu pot participa la festivităţi, le pot urmări online, pe Facebook, pe pagina Forţelor Navale Române. Tot acolo este publicată o serie de materiale video, intitulată „Lecția de Istorie: Marina Militară Română modernă, 1860 - 2021”, pentru a aduce în atenția publicului aspectele importante ale evoluției Forțelor Navale Române, și vor fi lansate concursurile tematice „Marea în culori”, „Ce fac Forțele Navale pentru tine?”, „Cadet în Forțele Navale” și „Vreau să fiu marinar!”. Alte două proiecte, dedicate celor care au ales să servească Patria în uniforma de marinar, „Oamenii din spatele uniformei de Marină” și „Portret de marinar, schimb de generații”, sunt accesibile publicului larg în mediul online.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8165 secunde