Directorul Asociației Vânătorilor Constanța, arestat în dosarul partidelor ilegale de vânătoare

1211
Directorul Asociației Vânătorilor Constanța, arestat în dosarul partidelor ilegale de vânătoare - fondvanatoriitalieni-1350119497.jpg
Trei cetățeni italieni și șase români, printre care și Dan Miron, directorul executiv al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Constanța, au fost reținuți în cazul partidelor de vânătoare ilegale de la Cernavodă.

Audierea celor 15 cetățeni italieni suspectați că participau la partide ilegale de vânătoare în județul nostru s-a întins, joi, până după miezul nopții. La final, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au decis reținerea a trei dintre ei, respectiv a lui Luigi Sgobba, cel care organiza partidele de vânătoare și aducea grupuri de conaționali din Peninsula Italică, a lui Danielle Quattrociochi și a lui Giovianni Piatinni. Ceilalți cetățeni italieni au fost lăsați să plece, considerân-du-se că nu aveau cunoștință că partidele de vânătoare la care participau erau ilegale. De altfel, aceștia au plecat, încă de vineri de la prima oră, spre București.

De asemenea, au fost reținuți, pentru 24 de ore, și șase români: Dan Vasile Miron, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Constanța, Aurelian Pană, Florin Popa, Gheorghe Dobre, Victor Olteanu și Iulian Țăranu. Toți cei nouă sunt acuzați de nerespectarea regimu-lui armelor și munițiilor, participație improprie la braconaj, complicitate la participație improprie la braco-naj și abuz în serviciu în formă calificată.



Zeci de mii de cartușe, date pe sub mână



"Din cercetările desfășurate până în acest moment a reieșit că inculpații, speculând oportunitățile legale și folosind abil breșele sistemului de control al activității de vânătoare au organizat, cu sprijinul unor persoane din cadrul AJVPS Constanța, în mod ilegal, partide de vânătoare, încălcând prevederile regimului armelor și al munițiilor și aducând un grav prejudiciu fondului cinegetic național", au afirmat procurorii constănțeni.

Directorul AJVPS Constanța, Dan Miron, este acuzat de abuz în serviciu, întrucât, după cum a susținut procurorul de caz, Teodor Niță, "în șase ani nu a completat registrul armelor și munițiilor al asociației și a distribuit muniție fără să îi țină evidența, fără să știe în ce împrejurări urmează să fie folosite și fără să menționeze sumele încasate". "S-a constat că în perioada 8 - 10 octombrie directorul a distribuit, în manieră ilegală, fără a efectua nicio mențiune în evidențele obligatorii, un număr de 18.000 de cartușe", a adăugat anchetatorul. 


25.000 de cartușe, folosite la o partidă de vânătoare

Cetățenii italieni foloseau cantități impresionate de cartușe la o singură partidă de vânătoare, spun anchetatorii. Astfel, o înregistrare video depusă ca probă la dosar arată cum, pe 28 septembrie, italienii au achiziționat ilegal 7.000 de cartușe de vânătoare, cantitate ce a avut ca destinație finală hotelul Yahoo din Cernavodă (unul dintre unitățile unde erau cazați). "Au fost partide de vânătoare unde au folosit și 25.000 de cartușe de vânătoare, iar mulți dintre ei s-au întors cu răni pe față, din cauza prafului de pușcă", ne-au spus anchetatorii.

Reamintim că, în urma perchezițiilor de joi, de la hotelurile "Domneasca" și "Yahoo" din Cernavodă au fost confiscate 30 de arme de vânătoare și aproape 9.000 de cartușe nefolosite, dar și 1.000 de cartușe goale, adunate din fondul de vânătoare. De asemenea, au fost găsite, în congelatoare, 1.000 de păsări vânate. "Păsările au fost confiscate și urmează să fie analizate de medicii Direcției Sanitar Veterinare, pentru a stabili dacă sunt viabile, apoi vor fi puse în comercializare în magazinele specializate", ne-au declarat oamenii legii. Cei nouă suspecți au fost arestați, vineri seara, de Judecătoria Medgidia pentru o perioadă de 29 de zile.

 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2979 secunde