Drumul morții

Doi bărbați au murit și șapte persoane au fost rănite, după ce un autobuz s-a izbit de un utilaj de deszăpezire

1655
Doi bărbați au murit și șapte persoane au fost rănite, după ce un autobuz s-a izbit de un utilaj de deszăpezire - 0d2079fe937915c5f0deb33d45545727.jpg
DN 22 Constanța – Tulcea pare a fi un drum blestemat. În decursul a două luni, nu mai puțin de șapte persoane și-au pierdut viața și peste zece au suferit răni grave pe acest sector de drum în accidente rutiere în care au fost implicate autovehicule de transport persoane.
Polițiștii rutieri recunosc că transportul de persoane este una dintre cele mai delicate probleme, mai ales în contextul unei legislații proaste și a unei infrastructuri deficitare.

Dacă în urmă cu două luni, pe DN 22, în apropierea localității Piatra, cinci persoane își dădeau duhul sfârtecați printre fiarele contorsionate ale microbuzului care îi transportau, scenariul însângerat pare să se fi repetat ieri, pe același drum. Doar faptul că, în locul unui microbuz, în accident a fost implicat un autobuz a făcut ca tragedia rutieră să nu fie de proporții mult mai mari, limitând numărul morților la doi.

A derapat pe polei
Ieri dimineață, în jurul orei 6, un autobuz aparținând SC Dumacris SA, care efectua curse regulate de transport persoane pe ruta Fântânele – Constanța, a fost implicat într-un grav accident de circulație pe DN 22, în apropierea localității Lumina. Șoferul autobuzului, Petrică Radu, de 42 de ani, a pierdut controlul volanului din cauza vitezei neadaptate la con-dițiile de drum, carosabilul fiind acoperit cu polei, și a intrat pe contrasens unde s-a izbit frontal de un utilaj de deszăpezire, care circula regulamentar.
Conducătorul utilajului, Eugen Ștefanenco, de 39 de ani, a declarat că a observat autobuzul că a intrat în derapaj chiar în fața sa, însă nu a mai avut timp să-l evite. În urma impactului, partea din față a autobuzului a fost strivită de cuva și brațul utilajului. Imediat după producerea accidentului, șapte ambulanțe și un echipaj de la descarcerare s-au deplasat la fața locului pentru a acorda primul ajutor victimelor.

Șoferul, grav rănit
Două persoane au murit pe loc, iar alte șapte au fost transportate la spital cu răni, dintre care două se află în stare gravă. Chiriță Niculae, de 53 de ani, din Constanța, și Ion Ioniță, de 30 de ani, din Fântânele, ambii pasageri pe locurile din dreapta față a autobuzului, au fost striviți pur și simplu în urma impactului, medicii de pe ambulanță ne mai putând face nimic pentru a-i salva. De asemenea, șoferul autovehiculului de transport persoane, Petrică Radu, a fost transportat în stare gravă la spital, suferind fracturi la nivelul feței și al brațelor. Grav rănită a fost și Doinița Raftu, de 51 de ani, din Fântânele, care a ajuns la spital cu ruptură de splină. Alături de ea, au mai fost internați fiul ei – George Raftu, de 25 de ani, și soțul – Petre Raftu, 56 de ani, care au suferit răni ușoare în urma accidentului.
Alte trei persoane, Constantin Ciobănescu, de 38 de ani, Dumitru Rădoacă, de 34 de ani, și Cecilia Dobrică, de 41 de ani, toate trei din localitatea Fântânele, au necesitat îngrijiri medicale de specialitate, fiind internate cu traumatisme ușoare și contuzii.

Tragedia ar fi putut fi mult mai mare
Potrivit primelor verificări, în momentul producerii incidentului, în autobuz se aflau 34 de pasageri, majoritatea navetiști din Cogealac și Fântânele, care se îndreptau spre serviciu în Constanța.
Conducătorul utilajului de deszăpezire, Eugen Ștefanenco, a fost testat cu alcool-testul Drager, alcoolemia rezultată fiind zero. De asemenea, șoferului de pe autobuz i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.
Comisarul șef Constantin Dancu, șeful Poliției Rutiere Constanța, spune că accidentul rutier s-ar fi putut solda cu consecințe mult mai grave dacă în locul autobuzului, în impact ar fi fost implicat un microbuz. "Norocul pasagerilor a fost că se aflau într-un autobuz. Dacă s-ar fi aflat într-un microbuz, așa cum s-a întâmplat în accidentul de acum două luni, cu siguranță numărul victimelor ar fi fost mult mai mare", ne-a declarat Dancu.

Microbuzul morții, la câțiva kilometri mai încolo
Un accident rutier asemănător s-a produs în urmă cu două luni, pe același drum național, la 10 km distanță de incidentul de ieri. Un microbuz care transporta persoane pe ruta Constanța – Tulcea a intrat în plin într-un tir care se deplasa regulamentar din sens opus. Martorii povestesc că șoferul s-a aplecat să caute niște acte în torpedo, moment în care a pierdut controlul direcției și a pătruns pe contrasens. În urma impactului foarte puternic, cinci persoane, printre care și șoferul, au fost practic sfârtecate și împrăștiate la zeci de metri pe carosabil și pe câmp. Polițiștii s-au chinuit ore întregi pentru a aduna bucățile de carne, mâinile, picioarele și creierii de pe asfalt, locul accidentului semănând mai degrabă cu o măcelărie. Practic, au trebuit să reconstituie trupurile celor decedați ca într-un adevărat puzzle, adunând bucățile de carne din trupul victimelor împrăștiate pe asfalt și printre cele două autovehicule.
Microbuzul respectiv, care aparținea firmei de transport persoane Trace Trans Corporation, avea inspecția tehnică periodică expirată. Culmea ironiei, cu doar jumătate de oră înainte de producerea accidentului, microbuzul a fost oprit de polițiștii rutieri în cadrul unui control de rutină, șoferul fiind sancționat pentru că nu avea certificatul de înmatriculare la el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6865 secunde