Doi consilieri de la APIA Constanța, trimiși în judecată de DNA într-un dosar privind fraudarea fondurilor europene

3157
Doi consilieri de la APIA Constanța, trimiși în judecată de DNA într-un dosar privind fraudarea fondurilor europene - xfraudafondurieuropene2-1641500235.jpg
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au instrumentat, în luna decembrie, mai multe dosare având ca obiect fraudarea fondurilor europene. În cauzele respective au fost trimiși în judecată 46 de inculpați, atât persoane fizice cât și juridice, prejudiciile ridicându-se la un total de peste șapte milioane de euro, în dauna fondurilor europene.

Printre dosarele trimise în judecată se numără și unul instrumentat de DNA Constanța, administratorul firmei Agro Sole Trader SRL, cât și firma respectivă, au fost anchetați pentru folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În același dosar, doi consilieri superiori din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Venilia Trofin și Romeo Banu, sunt acuzați de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual.

„În cursul anului 2021, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului de obținere a sprijinului financiar pentru măsura de recoltare a strugurilor înainte de coacere. Concret, în documentele depuse inculpatul a susținut că a recoltat integral, până la data de 21.07.2021, strugurii necopți de pe o suprafață de 32,14 hectare de viță de vie, însă, acesta ar fi fost surprins de organele de anchetă recoltând struguri și în data de 28.10.2021. În demersul său infracțional, inculpatul ar fi beneficiat și de sprijinul celor doi consilieri A.P.I.A., Trofin Venilia și Banu Romeo, care, la 30 iulie 2021, au efectuat un control în zona viticolă respectivă, ocazie cu care au menționat în raportul întocmit că toți strugurii au fost culeși, aspect total neadevărat. Acționând în această manieră, administratorul SC Agro Sole Trader SRL ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 187.698 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză”, au comunicat procurorii DNA Constanța.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9807 secunde