Dosarul evaziunii fiscale cu produse petroliere a băgat la "răcoare" patru persoane

1337
Dosarul evaziunii fiscale cu produse petroliere a băgat la

Patru persoane au fost reținute, luni, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Structura Centrală în urma perchezițiilor care au avut loc, la Constanța, într-o anchetă ce privește activități de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere ce au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 16 milioane de euro.

Peter Attila Racz, Ion Livadariu, Stelian Livadariu și Dumitru Costache sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la evaziune fiscală, evaziune fiscală, spălare de bani și trafic de influență (doar în cazul primului dintre inculpați).
Procurorii DNA spun că cei patru au folosit, în perioada 2009 - 2010, antrepozitul fiscal al SC TEXAS GRUP OYL SRL Slobozia și i-au determinat pe reprezentanții legali ai acestei firme să nu evidențieze în documentele contabile operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate, coroborat cu înregistrarea unor operațiuni fictive. Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mică, ei au achiziționat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Con-comitent, au evidențiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziția de la firme "fantomă" a unei alte materii prime (păcură neconformă) necesare fabricării așa-zisului produs finit. Apoi, pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea SC TEXAS GRUP OYL SRL Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme "fantomă" însă în realitate motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăți comerciale care dețin stații de distribuție carburanți din județele Sibiu, Botoșani și Brăila, prin intermediul unor alte societăți "fantomă". În majoritatea situațiilor, firmele "fantomă", cu sedii în Ro-mânia, Bulgaria și Ungaria, au fost constituite în mod special pentru a crea aparența de legalitate a acestui circuit infracțional, sunt de părere anchetatorii.

Procurorii i-au împiedicat pe indivizi să acționeze la Vaslui
În mod similar, aceiași inculpați au creat și un alt scenariu evazionist la Vaslui, utilizând antrepozitul fiscal al SC BLAK BITUMEN FACTORY SRL Vaslui, societate comercială ce deține în prezent calitatea de antrepozit propus pentru autorizare și care funcționează în regim de probe tehnologice, sub supravegherea Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Vaslui. Ca urmare a efectuării cercetărilor în prezentul dosar penal, mecanismul creat pentru zona Vaslui nu a mai fost pus în practică.
La rândul său, Dumitru Costache, spre deosebire de ceilalți inculpați împreună cu care a constituit grupul infracțional organizat, a participat efectiv la derularea circuitului evazionist având rolul de persoană de legătură între palierele de comandă și cele de execuție și a supravegheat activitatea de comer-cializare a produselor petroliere fără plata accizelor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3481 secunde