DNA-ul a luat cu asalt Portul Constanța

1715
DNA-ul a luat cu asalt Portul Constanța - 8989fc1e7f7120671fc8a8c78e326552.jpg
r Zeci de percheziții au avut loc, ieri dimineață, la malul mării, dar și în Capitală r Ancheta DNA-ului vizează zeci de vameși constănțeni, dar și un șef de la Grupul de Nave al Poliției de Frontieră Constanța r Mircea Banias și Laurențiu Mironescu, audi

Zeci de perchiziții au avut loc, ieri dimineață, în județul Constanța, cu ocazia unei mega-anchete coordo-nate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) - Structura Centrală, privind importante operațiuni de contrabandă și evaziune fiscală desfășurate prin Vama și Portul Constanța.
Încă de la primele ore ale dimi-neții, anchetatorii au arătat cu degetul către două nume sonore constănțene: senatorul PDL de Constanța Mircea Banias și secretarul general al MAI, Laurențiu Mironescu. Ancheta vizează însă zeci de vameși, dar și un polițist de frontieră cu funcție de conducere.
Mai exact, cei doi sunt suspectați într-un caz de evaziune fiscală cu produse petroliere aduse în Portul Constanța, cercetarea fiind începută de Parchetul Capitalei și declinată DNA din cauza prejudi-ciului, care, în două luni, a atins un milion de euro, spun anchetatorii. Procurorii sunt de părere că zeci de vase cu țiței au fost aduse în Portul Constanța, unde nu au fost verificate corespunzător ca urmare a presupuselor intervenții făcute de senatorul Mircea Banias și de secretarul general al MAI, Laurențiu Mironescu, precum și de alți lucrători vamali.
În ce privește modul de operare, sursele judiciare au arătat că persoane interesate, prin intermediul unor firme fantomă, aduceau produse petroliere categoria "motorină" care fie nu erau vă-muite, fie erau vămuite la o altă categorie, ce nu presupunea accizarea, iar ulterior acestea erau vândute pe piața neagră.

Banias, pus sub acuzare pentru trafic de influență
Mircea Banias a fost adus, ieri, încă de la ora 9 dimineața, la sediul DNA București. După câteva ore, la ieșirea de la audieri, el a declarat că a fost pus sub urmărire penală pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. El a spus, totodată, că nu înțelege de ce procurorii au luat o astfel de decizie, susținând că nu a discutat niciun moment cu lucrători ai Portului Constanța și nu cunoaște absolut nimic despre transportul cu produse din China.
Senatorul Banias a spus că îl cunoaște pe Laurențiu Mironescu, fiind prieten cu acesta, iar din anul 2005, dețin împreună părți sociale la o societate cu specific maritim.
În ceea ce privește legătura cu Emil Banias, senatorul a arătat că fratele său și el au înființat o fundație tot cu specific maritim, din care parlamentarul s-ar fi retras în urmă cu doi ani.

Legătura dintre Banias și Mironescu
Senatorul Mircea Banias este asociat cu Laurențiu Mironescu în firma Euro Shipping Services SRL. Firma a fost înregistrată la Registrul Comerțului în septembrie 2001 și îi are ca asociați pe Ioan Bălan (30%) și Laurențiu Mironescu și Mircea Banias cu câte 35%.
Toți trei au ocupat, rând pe rând, în perioada 1999 - 2011, funcția de director al Administrației Porturilor Constanța.
Ioan Bălan a fost numit în funcția de director general al Administrației Porturilor Constanța în 2009, iar în ianuarie 2011, a fost demis printr-un ordin al ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, pentru "management defectuos".
La momentul demiterii lui Ioan Bălan, Administrația Porturilor Maritime era implicată în scandalul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reșița firmei lui Said Baaklini, achiziție ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro.

Adjunctul de la Grupul de Nave al Poliției de Frontieră, audiat și el de DNA
Tot ieri, la sediul DNA a fost adus și adjunctul șefului Grupului de Nave al Poliției de Frontieră Constanța, Adrian Sorin Pătrașcu, pentru a fi audiat.
Comisarul șef de poliție Adrian Sorin Pătrașcu este adjunctul șefului Grupului de Nave din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră (IJPF) Constanța din anul 2008.
Potrivit declarației de avere din noiembrie 2010, comisarul șef Pătrașcu are un apartament obținut în 2002 prin vânzare-cumpărare, în suprafață de 35,94 metri pătrați, în Constranța, un autoturism Ford Focus, precum și o colecție numismatică realizată în perioada 1994-2010, cu o valoare estimată de 70.000 de lei. În 2008, Pătrașcu a contractat un împrumut bancar în valoare de 20.000 de euro scadent în 2018. El a obținut, în anul fiscal precedent, 47.591 de lei din salariul la IJPF Constanța, iar soția sa a obținut venituri de 7.000 de lei.

"Lista neagră" a numelor vehiculate în anchetă
Potrivit presei centrale, mai multe persoane au fost vizate de această anchetă.
Astfel, Sorin Budăi a fost vizat de o percheziție, pentru Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa a fost emis un mandat de aducere și unul de percheziție. Rauchidi Mohamad a fost căutat la trei adrese cu mandat de aducere. Vameșul Laurențiu Catargiu ar fi primit, de asemenea, mandat de aducere.
Alte nume vizate de vasta operațiune au fost: Ali Amer, Marian Dodu, Liviu Durbac (fost șef la Vama Agigea), Zhang Qing, Radu Zamfir Adrian, Li Shiping, Zuo Li, Zhang Ziang, Tudoran Iulian-Dragoș, Țiprian Valentin, Iordănescu Marian Ionuț, Păun Corneliu, Cătălin Aurelian Pilcă, Constantin Claudiu Olteanu, Costel Liviu Bratu, Mihai Ciobanu, Adrian Milea, Valentin Roșculeț, Marius Scrioșteanu, Adrian Sorin Pătrașcu, Guo Ning, Mihai Culea, Dan Ioan Didilescu, Lucian Păun, Dan Horia Tudoran, Sunai Cadîr (șeful Vămii Constanța).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 24 Mai 2011
Stire din Eveniment : Mironescu, demis din funcție
Pagina a fost generata in 0.2771 secunde