Dotări noi la Garda de Coastă. „Vedem tot ce mișcă pe o rază de 15 kilometri!”

705

Articole de la același autor

Frontiera țării noastre va fi supravegheată cu autospeciale moderne, dotate cu camere video, cu termoviziune și sistem GSP. Cinci astfel de autospeciale au intrat în dotarea Gărzii de Coastă și vin să completeze alte nouă autospeciale cu termoviziune pe care polițiștii de frontieră din Constanța le folosesc de zece ani.

Fenomenul migraționist și contrabanda cu țigări sunt cei mai mari „inamici” ai polițiștilor de frontieră din România, având în vedere că ne aflăm la frontiera externă a Uniunii Europene. Pentru o acțiune eficientă, este nevoie de tehnică și dotări moderne. Căci, așa cum puncta comisarul șef Cristian Laurențiu Cicu, directorul Gărzii de Coastă, este nevoie de o gândire mai mult decât „a bate cu piciorul frontiera”. În acest sens, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, Poliția de Frontieră a achiziționat 50 de autospeciale dotate cu termoviziune, care vor intra în dotarea polițiștilor de frontieră, în serii, până la sfârșitul anului în curs. Este vorba despre o investiție de peste 10 milioane de euro.



„Primul lot, format din 26 mijloace de mobilitate terestră, va intra in dotarea Poliției de Frontieră Române până la finele lunii septembrie, urmând ca, până la sfârșitul anului, sa fie recepționat și următorul lot de 24 de autovehicule. Autovehiculele sunt destinate misiunilor de supraveghere a frontierei terestre, pentru combaterea și prevenirea migrației ilegale, respectiv a contrabandei cu produse accizabile, reușindu-se astfel un control mai eficient al fenomenului infracțional transfrontalier și asigură condiții moderne de lucru pentru echipaj, deplasare rapidă și intervenție oportună în cazul producerii unor evenimente de frontieră”, au arătat reprezentanții Poliției de Frontieră.

50 de autospeciale pe toată țara, 5 au ajuns la Constanța

Cinci astfel de autospeciale au ajuns deja la Garda de Coastă și se alătură celor zece vehicule cu termoviziune aflate deja în dotarea polițiștilor de frontieră constănțeni. „Inițiativa este una mai mult decât lăudabilă. Ne ajută să vedem pe timp de noapte absolut tot ce mișcă pe o rază de 15 kilometri, la nivelul solului. Noi mai avem în dotare astfel de autospeciale, pe alt model, pe un alt tip de sașiu, intrate în dotarea noastră din 2010, încă funcționale, dar se simte nevoia unui upgrade.



Toată lumea știe că o persoană care are în jur de 1,75 – 1,80 metri are linia orizontului undeva la șase kilometri. Orice aparatură ai pune la ochi nu mărește distanța, ci o apropie de câteva ori. În schimb, dacă te urci pe un obiect, distanța până la linia orizontului se mărește. Același principiu se aplică și cazul acestor mijloace. În plus, aceste sisteme au hărți actualizate, GSP, ne transmit exact unde să trimitem echipajele de intervenție”, a afirmat comisarul șef Cristian Laureunțiu Cicu.

De menționat că în dotarea Gărzii de Coastă mai sunt, din 2010, cinci Land Rover-uri și patru VW Transporter, dotate cu termoviziune.

xxx

Autospecialele noi, Ford Tranzit Van, sunt dotate cu sistem video mobil, ce poate fi folosit atât ziua, cât și noaptea, oferind informații cu privire la poziția proprie și detectarea persoanelor aflate în zona de competență. Pot fi folosite pe teren greu accesibil. Au motor turbo-diesel, cilindree 1995 cm3, 125 KW, tracțiune 4x4 integrală, decuplabilă, cu sistem electronic de control al tracțiunii, cutie de viteze 6+1, suspensie adaptată pentru deplasarea în zone greu accesibile, cu elemente de protecție pentru grupul motopropulsor. Autospecialele sunt dotate cu: sisteme de comunicații mobile, proiectoare portabile, sistem de supraveghere perimetral, baterie suplimentară; autonomie extinsă-rezervor de combustibil mărit 95 l, cameră cu termoviziune, cameră de vedere pe timp de zi color, telemetru laser, sistem de poziționare GPS etc. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3366 secunde