Făcuți "nebuni" din pix, pentru pensie. Percheziții la Secția de Psihiatrie Palazu Mare, pentru fapte de corupție

670
Făcuți
Percheziții la Constanța, la Secția de Psihiatrie Palazu Mare, și în alte 16 județe, ce vizează fapte de corupție precum luare și dare de mită, abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Perchezițiile au fost făcute la 26 de cabinete ale unor medici aflate pe raza municipiului București și a județelor Arad, Cluj, Constanța și Dolj, precum și la sediile a cinci societăți comerciale cu profil medical care reprezentau interesele sponsorilor. 


În cadrul verificărilor, au fost ridicate înscrisuri și probe de la Secția de Psihiatrie Palazu Mare și din alte 30 de unități sanitare. Procurorii spun că mai mulți angajați din sistemul sanitar au desfășurat activități ilegale ce au constat în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale. Practic, aceștia au autorizat intrarea pe piață a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populației. 


Totodată, din cercetări a reieșit că un medic psihiatru de la un spital din Arad și cadru didactic la o universitate din oraș a solicitat și primit sume de bani de la persoanele interesate să figureze cu internări în cadrul Secției de Psihiatrie, în vederea întocmirii unor dosare de pensionare pe caz de boală. În realitate, persoanele în cauză nu sufereau de afecțiuni psihice, însă în schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidențele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare, cât și cu tratament de specialitate. Majoritatea acestor persoane nu rămâneau internate în spital și nici nu urmau tratamentul prescris. 


Scopul acestui demers era obținerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât retribuția medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcție de numărul de pacienți înrolați. 


Pentru a asigura numărul de pacienți prevăzut în protocoale, medicul psihiatru includea în studii și pacienții care nu suferă de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicațiile acestuia, medicii rezidenți și asistentele medicale consemnau în foile de observație simptomele necesare includerii în studiu, omițând total sau parțial consemnarea simptomelor reale. Totodată, medicul nu consemna în foile de observații administrarea unei medicamentații suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu. 


În situația în care nu răspundeau la medicamentul testat pentru a fi menținuți în studiu, li se administrau medicamente conținând substanțe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienților nu erau recoltate de la aceștia, ci de la cadrele medicale ale secției. 


Prin modalitățile descrise se urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți și efectuarea fictivă a cât mai multor vizite, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor. Dosarul s-a constituit pe baza unor sesizări transmise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de către Serviciul Român de Informații.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4554 secunde