"Așa da"… Justiție!

Fostul patron al benzinăriei "Dan Bov", din Lazu, și partenerul său de afaceri, condamnați după 10 ani de la comiterea faptelor

1704
Fostul patron al benzinăriei
Abia după șapte ani de la trimiterea în judecată și la aproximativ 10 ani de la comiterea faptei, fostul patron al benzinăriei aparținând SC "Dan Bov" SRL, Ozsutemen Mehmet Yalcin, a primit o condamnare definitivă. Așadar, atât în cazierul lui, cât și în cel al coinculpatului Sorin Leafu, administratorul firmei SC "Rinso Oil" SRL din Galați, va apărea o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare și doi ani interzicerea drepturilor.
În 2003, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus trimiterea în judecată a fostului patron de la benzinăria din localitatea Lazu, Ozsutemen Mehmet Yalcin, acuzat de evaziune fiscală, fals intelectual și uz de fals.
Alături de el a fost judecat și Sorin Leafu, administratorul firmei SC "Rinso Oil" SRL din Galați. În prezenta cauză a mai fost cercetat penal și Daniel Dragoș Sima, medic veterinar în cadrul Direcției Sanitar-Veterinare din Constanța, însă procurorii au dispus scoaterea acestuia de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ, constând într-o amendă în valoare de zece milioane de lei vechi. Ozsutemen Mehmet Yalcin avea la momentul trimiterii în judecată 37 de ani, este cetățean turc, cu reședința în România, și, în 2003, administra societatea comercială "Dan Bov" SRL din Lazu. Deși de mai multă vreme existau suspiciuni privind activitatea acestuia cu produse petroliere, reprezentanții legii nu aveau probe concludente din care să rezulte că bărbatul încălca legea. În luna ianuarie 2003, în urma cercetărilor efectuate de către ofițerii din cadrul Serviciului Poliției Economico-Financiare, s-a constatat că, în perioada septembrie 2000 - ianuarie 2002, patronul a vândut prin intermediul a șase firme fantomă 85 de tone de motorină, în valoare de 1,3 miliarde lei vechi, neînregistrând în contabilitatea firmei veniturile realizate. În urma controlului efectuat la benzinăria din localitatea Lazu, polițiștii au mai descoperit în plus 13.000 de litri de motorină, cantitate pe care patronul nu a putut-o justifica cu documente de proveniență. De asemenea, bărbatul, în calitate de administrator la societatea respec-tivă, a închiriat o cisternă pentru transportarea produselor petroliere la diferite firme, fără a înregistra în contabilitate veniturile, prejudiciind astfel statul cu milioane de lei.
Inițial, acesta a fost arestat, însă, la scurt timp, judecătorii au dispus punerea lui în libertate. Deoarece existau indicii că la acțiunile ilicite ar mai fi participat și alte persoane, polițiștii constănțeni au continuat cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale, precum și pen-tru depistarea celorlalți participanți.
Rezultatele nu s-au lăsat prea mult așteptate, deoarece au fost identificați și Sorin Leafu, administrator la SC "Rinso Oil" SRL, din Galați, cu care turcul făcuse mai multe afaceri, precum și Daniel Dragoș Sima, față de care nu s-a dispus trimiterea în judecată.
Conform actului de inculpare, Leafu, în calitate de administrator, a refuzat să prezinte documentele contabile oficiale necesare stabilirii obligațiilor fiscale atunci când i-au fost solicitate de reprezentanții legii. Mai mult, după cum susțin procurorii, el a acceptat acte contabile oficiale necorespunzătoare cu privire la livrările de motorină făcute cu Ozsutemen Mehmet Yalcin și a ascuns sursa impozabilă, sustrăgându-se de la plata obligațiilor fiscale către bugetul statului.
Pe de altă parte, așa cum rezultă din rechizitoriu, același Leafu a folosit creditul SC "Rinso Oil" SRL Galați, în valoare de aproximativ 3,8 miliarde de lei vechi, în scopuri personale. În urma cercetărilor întreprinse s-a stabilit că Ozsutemen a prejudiciat statul cu 1,8 miliarde de lei vechi, iar Leafu cu 1,1 miliarde lei vechi. Pentru recuperarea prejudiciului s-a procedat la aplicarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra autovehiculelor și stației Peco, formată din clădire și patru rezervoare ale SC "Dan Bov" SRL din localitatea Lazu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3315 secunde