Video FOTOREPORTAJ. ZIUA MARINEI LA CONSTANŢA. Desfășurare de forţe, acum, la marea festivitate

1180
UPDATE. Preşedintele urcă, în aceste momente, la bordul navei şcoală "Mircea".


UPDATE. Cea mai importantă informaţie oferită de Klaus Iohannis este că vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru Apărare, în 2023. "Apărarea va primi 2,5 procente din PIB", a anunţat, azi, Iohannis. 


”Ne aflăm pe țărmul Mării Negre la doar câteva sute de kilometri de războiul din Ucraina. În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru care regiunea Mării Negre să fie recunoscute ca o zonă de interes strategic pentru securitatea NATO. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a regiunii în care ne aflăm, dar și prezența celor peste 5000 de militari care se află în România. Țara noastră a devenit simbolul unității și solidarității NATO. Profit de această ocazie pentru a aprecia din nou prezența militarilor străini pe teritoriul României. Găzduim o largă paletă de trupe NATO, având Franța ca națiune cadru (...) Nu ne vom opri aici: vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații vom consolida structura NATO de descurajare, în condițiile în care Rusia a fost desemnată cea mai mare amenințare a păcii mondiale.”, a spus Klaus Iohannis.




„Începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%.

Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO.

Nu în ultimul rând, vom continua să acționăm unitar și coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple și profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimțim cu toții, în viața de zi cu zi, inclusiv în plan energetic și economic”, a spus Klaus Iohannis, care participă la ceremoniile din portul militar Constanţa.

El a transmis un mesaj și militarilor: „Forțele Navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională și la cea euroatlantică. Prin misiunile dificile pe care le desfășurați alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță!

Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire!

La Mulți Ani și Bun cart înainte!”.


De precizat că, tot azi, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi-a exprimat convingerea că "începând chiar de anul viitor" Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an.

Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei, Dîncu a punctat că războiul din Ucraina arată cât de importantă este pentru România, ţară cu ieşire la Marea Neagră, capacitatea de a-şi proteja apele teritoriale şi zona economică exclusivă.


UPDATE. IPS Teodosie oficiază, în aceste momente, slujba.








UPDATE. Se intonează imnul naţional al României. Preşedintele Klaus Iohannis este şi el prezent la marele eveniment.














UPDATE. Premierul Nicolae Ciucă, împreună cu ministrul MAI Lucian Bode au ajuns şi ei la ceremonie.






UPDATE. Fostul fotbalist internațional Ciprian Marica, actual acționar la FC Farul Constanța, a ajuns alături de fiul sau în Portul Militar. 






UPDATE. Primarul municipiului Constanța, Vergil Chiţac, este şi el prezent la festivitate.

În urmă cu câteva momente a ajuns şi prefectul județului Constanța, Silviu Coşa.








UPDATE. Au ajuns și secretarul de stat, George Niculescu şi preşedintele CJC, Mihai Lupu. Garda de onoare a început să defileze în Portul Militar Constanța.










UPDATE. În port a ajuns și ministrul Vasile Dîncu, dar și deputatul AUR din Constanța, Dumitru Focșa.


La ceremonie va fi prezent și vicepreședintele CJC, Stelian Gima.












În aceste momente, este o mare desfășurare de forte pentru pregătirea festivității ocazionate de Ziua Marinei. 


Până în acest moment au ajuns în Portul Militar Constanța viceprimarul Ionuț Rusu si fostul director al portului, Florin Goidea, dar și succesorul său, Florin Vizan. Mai mulți invitați au ajuns deja în Portul Militar. 


La ora 9.55 este așteptat președintele României, Klaus Iohannis, dar și premierul Nicolae Ciuca.














Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.511 secunde