GALERIE FOTO / Peste 2.000 de monede antice, indisponibilizate de polițiști

423
La data de 17 decembrie a.c., polițiști de investigații criminale din cadrul I.P.J. Constanța, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au pus în executare 23 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și județele Alba, Constanţa, Hunedoara, Ilfov și Vâlcea, în cadrul unui dosar penal pentru furt calificat și tăinuire, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea de infracțiuni contra patrimoniului cultural național.  


Din cercetări, a reieşit faptul că persoanele bănuite ar fi desfășurat o activitate amplă, în ceea ce privește colectarea, deținerea și valorificarea de artefacte antice, din perioada romană și medievală, în special monede și bunuri arheologice, și ar fi înlesnit valorificarea acestora, urmărind, prin disimularea originii şi naturii ilicite a pieselor arheologice, crearea unei stări de aparentă legalitate şi inserarea bunurilor în fluxul afacerilor legitime cu antichităţi.


În urma perchezițiilor, au fost descoperite și indisponibilizate peste 2.000 de monede antice, din perioada romană (denari romani), bizantine, din perioada greacă, tetradrahme celtice și monede medievale din aur, argint și bronz, precum și 33 de bunuri arheologice (fibule romane, vârfuri de lance, inele din perioada romană și pandantive), susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național. 


Totodată, au fost identificate și alte bunuri și documente folosite în realizarea activității infracționale de sustragere și traficare a artefactelor (documentație de specialitate, suporturi de stocare a datelor, acte bancare de transfer de bani, lingouri de aur și platină).


Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Activităţile au beneficiat de sprijinul Direcției de Investigații Criminale - I.G.P.R., Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, polițiștilor din cadrul I.P.J. Constanța (Serviciul Criminalistic, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul pentri Acțiuni Speciale, Serviciul Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase, Poliția municipiului Constanța) și cei ai inspectoratelor de poliție județene Alba, Ilfov, Hunedoara și Vâlcea.  


Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operațiuni Speciale și U.T.A.I. Constanța.


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3001 secunde