Garda de Coastă, între migrație ilegală, misiuni internaționale și... șosete contrafăcute

638
Garda de Coastă, între migrație ilegală, misiuni internaționale și... șosete contrafăcute - fondgardadecoasta-1453821141.jpg

Articole recomandate

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au avut un an 2015 foarte plin, dacă ținem cont că au constatat 1.398 infracțiuni, au fost aplicate 1.293 contravenții cu o valoare de peste 600.000 lei, iar valoarea bunurilor confiscate de ei a fost de peste 143 milioane lei (31,7 milioane euro). Aceasta a fost concluzia ședinței de evaluare a activității instituției, în prezența chestorului principal de poliție Liviu-Marius Galoș, împuternicit inspector general al Poli-ției de Frontieră Române.

În raportul prezentat conducerii de la București, ofițerii Poliției de Frontieră au prezentat principalele linii de acțiune și rezultatele afe-rente pe 2015.

Combaterea migrației ilegale

În perioada analizată au fost constatate 91 de infracțiuni și întocmite 76 de dosare penale, fiind depistați 184 de migranți, din care un număr de 68 de persoane, provenite din Orientul Apropiat și Mijlociu, au fost interceptate la frontiera maritimă. În anul 2015 au fost identificate 17 călăuze, dintre care două au ales să-i transporte pe migranți direct în marea teritorială a României, dinspre coasta Turciei, folosindu-se de o ambarcațiune de transport care a pus în real pericol viața celor aflați la bord, între care s-au regăsit și șapte copii (cel mai mic un bebeluș de 5 luni).

Tot anul trecut au fost înregistrate 116 cazuri de trafic cu țigarete și tutun în care au fost implicate 140 de persoane, întocmindu-se 141 de dosare penale. Polițiștii de frontieră au depistat cantitatea de 8.132.100 pachete țigarete diferite mărci, în valoare de aproximativ 81.337.600 lei.

Pe linia combaterii infracțiunilor la dreptul proprietății intelectuale, polițiștii de frontieră au înregistrat 99 de cazuri, fiind cercetate 109 persoane, cetățeni români și străini. Astfel, au fost ridicate în vederea confiscării peste 6 milioane de articole diverse, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 64.316.000 lei.

Pe linia traficului internațional cu auto furate, oamenii legii au constatat în zona de competență un număr de 22 infracțiuni, în care

s-au întocmit 21 dosare penale, fiind depistate 33 de autovehicule furate și 1 utilaj căutat în vederea confiscării, alertele fiind emise de țări ale Uniunii Europene.

Braconaj și misiuni internaționale

În anul 2015, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat 421 de acțiuni de monitorizare și control a activităților de pescuit din zona de competență maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma acțiunilor desfășurate pe raza județelor Constanța și Tulcea, au fost întocmite 255 dosare penale, au fost aplicate 111 contra-venții (valoare totală 51.105 lei) și 52 de avertismente. Polițiștii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 23 tone de pește din specii diferite, 32 tone de rapană (melci de mare) și 324 kilograme icre, 53 de ambarcațiuni și 30 de motoare de barcă, valoarea totală a bunurilor fiind de 443.429 lei.

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internațională. Atât în plan bilateral, cu Bulgaria, Turcia și Ucraina, cât și regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate și îndeplinite prevederile planurilor de cooperare.

Totodată, trebuie menționată contribuția pozitivă și constantă la activitățile organizate de Agenția FRONTEX (operațiuni, activități de pregătire, întâlniri de lucru) și participarea unei nave maritime de patrulare pe o perioadă de două luni la Operațiunea Comună EPN TRITON 2015 pentru combaterea migrației ilegale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Ianuarie 2016
Stire din Eveniment : Mașină de Bulgaria,  cu acte false
Pagina a fost generata in 0.5692 secunde