Garda de Coastă supraveghează frontiera maritimă cu o dronă

181
Garda de Coastă supraveghează frontiera maritimă cu o dronă - gardadrona1-1603722504.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii de frontieră constănțeni folosesc o dronă pentru supravegherea zonei de coastă de la Marea Neagră. Aparatul de zbor de mici dimensiuni este pilotat cu ajutorul sistemului RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), furnizat de Agenția Europeană pentru Siguranța Maritimă (EMSA). „Acest proiect, demarat în august 2020, este utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv poluarea maritimă, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor și operațiunile de căutare și salvare”, au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Concret, de la bordul navei amiral a Gărzii de Coastă „Ștefan cel Mare” este operată de la distanță o dronă de mici dimensiuni, tip UAS (Unmanned Aerial System), care are capacități de filmare pe timp de zi și de noapte, de către piloți specializați din cadrul companiei Nordic Unmanned AS. Astfel, datele colectate de la zboruri sunt transmise, în timp real, utilizatorilor, prin intermediul Centrului de date RPAS al Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, cu ajutorul unui sistem de comunicații prin satelit, dedicat în acest scop.

Zborurile au loc în zona de competență a României, de la Marea Neagră, și sunt folosite în mai multe scopuri, inclusiv supravegherea frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale, controlul și monitorizarea activităților de pescuit, identificarea poluării de către nave, monitorizarea ariilor protejate și căutarea persoanelor dispărute. Operațiunea actuală se desfășoară până la sfârșitul anului, iar Poliția de Frontieră a României dorește să extindă serviciul până în 2021, având în vedere buna cooperare interinstituțională și beneficiile operaționale demonstrate până acum.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5105 secunde