"Iarbă" în loc de sport și școală! Tinerii încep să se drogheze de la 13 ani

736
Vârsta minorilor care încearcă pentru prima dată droguri a scăzut îngrijorător. Potrivit comisarului șef Marius Oprișan, 13 ani este vârsta la care elevii încep să se drogheze, iar în acest sens au fost inițiate mai multe proiecte care să vizeze grupele de elevi din mediul gimnazial, dar și liceal. 


Pentru ca minorii să poată înțelege că drogurile le vor distruge viața, mai mulți deținuți ai Penitenciarului Poarta Albă vor veni în sălile de clasă pentru a le împărtăși experiențele care i-au dus în spatele gratiilor. De asemenea, elevii vor merge pentru o zi la penitenciar și vor desfășura toate activitățile dintr-o zi obișnuită în sistem închis. 


Specialiștii Antidrog spun că elevii care fumează țigări sunt cei mai predispuși să se apuce de fumat droguri. 


"Tinerii sunt predispuși să consume droguri. Consumul se inițiază în special la grupa de vârstă 13-15 ani. Noi acționăm pe tot palierul educațional, dar aceasta este vârsta la care acționăm cu preponderență. Cel mai consumat drog din județul Constanța și din România este canabisul, iar la mică distanță urmează substanțele psihoactive. Cei mai mulți dintre ei încep cu aceste droguri sau cu substanțe inhalante. De ce? Pentru că aceste droguri se fumează, iar cei care sunt fumători au un risc mai mare de a se apuca de consumul acestor substanțe", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisar șef Marius Oprișan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța. 


Deseori, dialogul cu elevii despre subiectul drogurilor este aproape inexistent. Vorbim practic despre un monolog al profesorului, psihologului sau specialistului antidrog, iar elevii înțeleg cu adevărat impactul drogurilor în puține cazuri. 


Tocmai de aceea, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța a demarat un proiect la care vor lua parte 500 de elevi din municipiul Constanța, care vor sta față în față cu deținuți de la Penitenciarul Poarta Albă. Proiectul folosește ca metodă alternativă experiența traumatizantă a unor foști consumatori de droguri aflați în Penitenciarul Poarta Albă și pentru a ajuta adolescenții să construiască o imagine realistă a viitorului tragic ce îi așteaptă dacă devin dependenți de droguri. 


"Am identificat trei deținuți care să meargă în licee. Aceștia sunt fie condamnați pentru trafic de droguri, fie pentru alte infracțiuni comise sub efectul drogurilor. Mare parte a deținuților nu vor să vorbească despre consumul de droguri, dar le-am adus la cunoștință că experiența lor trăită poate fi benefică pentru cei tineri. Elevii vor lua parte și la un alt proiect în cadrul căruia vor petrece o zi de dimineața până seara și vor lua parte la toate activitățile petrecute în penitenciar", a precizat Claudia Axinte, înlocuitorul directorului adjunct al Penitenciarului Poarta Albă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.792 secunde