Noul președinte Marius Deaconeasa:

"Îmi doresc ca Liga Maiștrilor Militari de Marină să devină factor de coeziune între generații"

271

Articole de la același autor

În luna februarie, militarii constănțeni aflau cu stupoare că președintele Ligii Maiștrilor Militari de Marină, m.m.pr. Adrian Cristocea, se stingea din viață la numai 55 de ani. Ulterior, pe 11 martie, membrii organizației au ales un nou președinte, în persoana m.m.pr. (rz) Leonard Marius Deaconeasa; acesta este fost operator de forțe speciale, originar din județul Brașov. A îmbrăcat haina militară la 14 ani și s-a numărat printre scafandrii de luptă aeroportați ai Forțelor Navale Române.

Militarul mărturisește, într-un interviu consemnat de Cristina Sîmbeteanu, din cadrul Forțelor Navale Române, faptul că, de-a lungul carierei sale, a activat atât în cadrul Centrului 39 Scafandri, cât și pe submarinul „Delfinul”.



„În 1990, când am absolvit Școala de Maiștri Militari de Marină, s-a făcut o selecție pentru candidați ai Centrului 39 Scafandri, pentru submarin și pentru scafandri. Eu am optat, la început, pentru submarin. Am fost un an la submarinul Delfinul, dar fiind un om foarte energic, un om de acțiune, mi s-a părut mai incitantă viața la scafandri. Era multă acțiune, aveam mulți prieteni care m-au sfătuit, am făcut raport de mutare și m-am mutat la scafandri. La scafandri am ocupat mai multe funcții, de la specialist II scafandru la grupa EOD din Grupul 2 Scafandri de Luptă. Erau trei grupuri de scafandri de luptă. Din 1994, am fost specialist I la Scafandri de Luptă de Incursiune la Grupul 1 de Scafandri de Luptă, până în anul 2005. În anul 2005 am făcut parte dintr-unul din primele două detașamente de forțe navale pentru operații speciale – în anul 2005 s-a înființat această structură și au recrutat militari din rândul scafandrilor. Erau două detașamente care ulterior s-au transformat în Grupul Naval de Forțe pentru Operații Speciale. Deci am fost unul dintre pionierii forțelor navale pentru operații speciale. Pe parcursul anilor, până am trecut în rezervă, în 2016, am reușit să înființăm, împreună cu prietenul meu, regretatul Adrian Cristocea, și alți câțiva colegi, Divizionul 164 al Forțelor pentru Operații Speciale, care acum se află la Mangalia și care a trecut din subordinea Statului Major al Forțelor Navale în cea a Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale. Deci mă pot mândri că am făcut parte din acest grup și că am reușit să înființăm această unitate de elită”, a relatat m.m. pr. Marius Deaconeasa.



Început de carieră pe submarinul „Delfinul”

Submarinul încă era operațional la vremea aceea, la începuturile carierei sale, iar militarul își amintește imersiile. „Am participat și la misiuni de scufundare. În anul în care eu m-am aflat acolo am avut două imersii cu submarinul, a fost o experiență unică. Se efectuau antrenamente la suprafață, dar, în același timp, submarinul ieșea foarte des pe mare. Eu am luat parte la toate acele exerciții, activam în stația de radiolocație, am participat și la o încărcare de acumulatori – pentru că se făcea tot timpul un ciclu de încărcare a acumulatorilor. Din păcate, în 1994 sau 1995 a efectuat ultima lui misiune”, a continuat maistrul militar.

De-a lungul carierei sale de scafandru, a avut parte și de experiențe dintre cele mai dificile. „Au fost trei astfel de acțiuni. Una presupunea scufundări la porțile ecluzelor, unde vizibilitatea era foarte redusă, iar activitățile se făceau, de obicei, iarna; o altă activitate era controlul barjelor în portul Agigea, deoarece vizibilitatea era aproape nulă, iar altă dată, făceam niște activități de antrenament pe epave – era o epavă „Fuchsia”, în rada portului Constanța, unde și acolo era foarte periculos, deoarece scufundările în epave sunt cele mai periculoase. Vizibilitatea fiind redusă la minim, se putea întâmpla oricând un accident – iată, un alt exemplu de educare a atenției și vigilenței, pe care îl oferă scafandreria. Am participat și la alte activități cu grad de risc sau care nu erau prea plăcute, de exemplu când eram solicitați să participăm la căutări de persoane înecate”, a rememorat Marius Deaconeasa.



„La baza candidaturii mele au stat simțul datoriei și admirația pentru Adrian Cristocea”

Din 1991 este membru al LMMM, iar decizia de a candida pentru funcția de conducere a luat-o întrucât dorește să continue proiectele începute de regretatul Adrian Cristocea. „Practic, la baza candidaturii mele au stat simțul datoriei, respectul și admirația pe care timp de 40 de ani i le-am purtat prietenului meu Adrian Cristocea. Prin preluarea de către el a președinției Ligii Maiștrilor Militari de Marină a avut loc o veritabilă reconfigurare a întregii organizații. A reușit să vitalizeze toate compartimentele care alcătuiesc Liga și a alcătuit o echipă de conducere tânără, energică, unită, a adunat în jurul său cei mai buni consilieri și nu lua nicio decizie fără să se consulte cu ceilalți. Și-a dorit ca echipa de conducere să reprezinte cât mai larg interesele tuturor membrilor ligii. A modernizat modul de acțiune al Ligii Maiștrilor Militari de Marină, a încheiat parteneriate care să vină în beneficiul celor peste 300 de membri. Toată această muncă a lui eu mi-am propus să continui să o pun în valoare, să nu las să se piardă progresul pe care el l-a dobândit în timp record. Vom promova liga în rândul tinerilor, în special, începând cu cei care se află încă pe băncile Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale și continuând cu cei care activează în unitățile de la mare și de la fluviu. În acest scop am făcut deja demersuri către șeful SMFN, către comandantul Flotei, comandantul Flotilei Fluviale să ne faciliteze accesul în unități pentru a organiza întâlniri cu cadrele militare. Ne dorim să schimbăm imaginea de organism vetust pe care liga a dobândit-o la un moment dat. De asemenea, vrem să schimbăm mentalitatea potrivit căreia acționăm doar în beneficiul unei anumite categorii. Îmi propun să atrag cât mai mulți tineri care să devină membri activi ai ligii, care să participe la acțiuni de voluntariat – am în vedere, în special, să sprijinim veteranii acestei categorii de personal din care facem parte, să fim alături de copiii nevoiași, de copiii orfani, care au nevoie de îndrumare și de sprijin pentru a se dezvolta cât mai integru în societate. Îmi propun ca Liga Maiștrilor Militari de Marină să devină un factor de coeziune între membrii săi și între generații. Încă de la început de mandat fac un apel către tineri să participe activ la ședințe și să își expună ideile, să ne ajute să aducem activitatea ligii acolo unde ei au nevoie ca ea să funcționeze cel mai performant”, a punctat noul președinte al ligii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4699 secunde