Incursiune în istoria Poligonului Capu Midia, „leagănul artileriștilor și rachetiștilor antiaerieni“

374

Articole de la același autor

În perioada 14-16 decembrie, Statul Major al Forțelor Aeriene și Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” au organizat Conferința națională SBAMD 2021 – „1916-1921. 105 ani de la tunul cu pivot sistem Burileanu la PATRIOT”. Prezent la lucrări, comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”, colonelul Viorel-Eugen Bitan, le-a făcut studenților academiei o incursiune in istoria Poligonului Capu Midia, „leagănul artileriștilor și rachetiștilor antiaerieni”.

Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană este singura unitate din Armata României în care se organizează şi se execută trageri în mediul aerian şi are misiunea de a asigura executarea tragerilor sol-aer, aer-aer şi navă-aer, de iniţiere, învăţământ, instrucţie şi de luptă, pentru instruirea şi evaluarea structurilor din Armata României, din alte structuri ale Sistemului Naţional de Apărare şi din ţările membre NATO sau partenere şi de testare-evaluare în cadrul programelor de dezvoltare şi achiziţii de tehnică, precum şi efectuarea casărilor şi distrugerilor de muniţii şi alte dispozitive explozive.

Potrivit colonelului Viorel-Eugen Bitan, în perioada interbelică, mai precis în anii 1920, arma artilerie antiaeriană își căuta identitatea, cei care au pus bazele ei fiind artileriștii tereștri. Practic, apariția tunului antiaerian a fost determinată de apariția mijloacelor aeriene (baloane cu aer cald, primele avioane etc), pentru că trebuia găsit un mod de a le combate.





Poligonul din Mamaia, mutat la Capu Midia

În perioada interbelică, artileriștii antiaerieni se antrenau într-un poligon de trageri din Mamaia. Abia în 1949, conducerea Comandamentului Apărării Teritoriului a căutat un alt loc pentru desfășurarea tragerilor antiaeriene, pentru că cel existent nu mai îndeplinea condițiile, iar locația aleasă a fost Capu Midia. „În anii '50 au fost foarte multe activităti practice. Tragerile terestre se executau aproape de localitatea Vadu. Tragerile antiaeriene se desfășurau - cele cu calibru mic, în apropiere de Năvodari, iar cele cu calibru mijlociu în actualele poziții din poligon”, a precizat colonelul Bitan.

„Înzestrarea şi dezvoltarea artileriei antiaeriene române după cel De-al Doilea Război Mondial au impus amenajarea unui poligon specializat care să permită executarea unor trageri în condiţii cât mai apropiate de realitatea câmpului de luptă modern în depline condiţii de siguranţă. Astfel, începând cu 01.04.1950, se înfiinţează poligonul de trageri antiaeriene Capu Midia, în cadrul Centrului de Instrucţie al Artileriei Antiaeriene Braşov, sub comanda maiorului inginer Heymanek Constantin. În afara tragerilor antiaeriene, în poligonul Capu Midia se executau, încă din anii 1954-1956, trageri antitanc, trageri împotriva ţintelor de la suprafaţa apei şi trageri experimentale de către uzinele producătoare de muniţie. În anul 1956 poligonul a devenit «Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Antiaeriene». După începerea organizării şi executării tragerilor cu rachete antiaeriene, în anii ’70, activităţile desfăşurate aici au cunoscut o amploare fără precedent: s-au luat măsuri de asigurare a condiţiilor de viaţă pentru efectivele deplasate în poligon, de construire a unui punct de comandă destinat conducerii activităţilor tot mai complexe legate de trageri şi aplicaţiilor, de modernizare a bazei materiale, prin introducerea, începând cu anul 1982, a aparaturii obiective pentru aprecierea tragerilor executate cu artileria antiaeriană de provenienţă suedeză. Tot în anul 1982, s-au încheiat şi tragerile experimentale executate cu tunurile antiaeriene de producţie românească, calibrul 2×30 mm, cu corector mecanic, seria „0”, pentru omologare”, a mai relatat colonelul Bitan, într-o altă împrejurare.





Rachetele antiaeriene au sosit în țara noastră în 1959

Odată cu sosirea rachetelor antiaeriene în țara noastră, în anul 1959, conducerea armatei României de la acea vreme a decis să renunțe parțial la artileria antiaeriană, activitate reluată ulterior, după anul 1968. În anul 1971, a fost lansată prima rachetă la Capu Midia, în contextul primului seminar de armă organizat în poligon. Între anii 1990 și 2000, poligonul a fost dotat cu un Centru de Apreciere a Tragerilor și cu Simulatorul de ținte aeriene. În anul 2001 se finalizează construcţia Centrului de pregătire prin simulare (Moving Target Simulator) MTS-II destinat pentu instruirea virtuală, prin crearea unui câmp de luptă apropiat de realitate, simulat şi controlat de calculator, pentru antrenarea şi evaluarea personalului ce încadrează complexele de rachete sol-aer.

În anul 2012 a fost lansată aici prima rachetă HAWK, iar cinci ani mai târziu a fost trasă prima rachetă PATRIOT, de către armata SUA, în poligonul Capu Midia, în cadrul exercițiului Tobruq Legacy 2017.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7373 secunde