"Jaful secolului" din Moldova: patru suspecți, arestați

283

Articole recomandate

Patru oameni din banca centrală a Moldovei au fost arestați în legătură cu "jaful secolului", cum a fost botezată dispariția unui miliard de dolari din sistemul financiar al țării, potrivit Digi 24.

La aproape cinci ani de când s-a descoperit acea mare escrocherie, cercetările încă trenează, banii sunt de mult duși. Sunt însă arestați reglementatori, pentru că sub supravegherea lor a avut loc jaful. Arestații sunt fostul guvernator și trei viceguvernatori.

În 2016, fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la închisoare în acest dosar, dar a fost eliberat condiționat anul trecut. În 2017, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani ani închisoare pentru spălare de bani și fraudă legată de acest caz.

Din anchetă rezultă că jaful a fost posibil cu concursul băncii naționale. Banii au dispărut din trei entități - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank și ele ar fi trebuit să fie supravegheate.

În urmă a rămas un șoc în economie în condițiile în care suma dispărută din sistemul financiar reprezenta 13% din PIB-ul țării. Moldova a intrat într-o criză profundă atunci.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9757 secunde