Timp de o oră, la Judecătorie, și două ore la Tribunalul și Curtea de Apel Constanța,

Judecătorii constănțeni au întrerupt, ieri, activitatea

3143
Judecătorii constănțeni au întrerupt, ieri, activitatea - eed2c82361d3923a13a3dba8d10e8715.jpg
Ieri, magistrații constănțeni au tre-cut la măsurile de protest anunțate cu o zi înainte și hotărâte în Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul și Curtea de Apel Constanța din data de 31 august.
Astfel, președinții completelor de judecată, fie ei de la Judecătoria, Tribunalul ori Curtea de Apel Constanța, au suspendat ședințele (timp de una sau două ore) fiecare atunci când a crezut de cuviință. Precizăm că și magistrații de la Judecătorie au hotărât, potrivit judecătorului Dan Lixandru, în ultima Adunare Generală, suspendarea ședințelor de judecată timp de o oră, până la data de 4 septembrie 2009, iar începând cu data de 7 septembrie, toate cauzele vor fi amânate, cu excepția acelora cu inculpați aflați în stare de arest preventiv și a măsurilor preventive. De asemenea, în unanimitate de voturi, magistrații de la Judecătorie au votat propunerea privind neparticiparea judecătorilor în birourile electorale. Tot cu unanimitate de voturi s-a adoptat propunerea de a solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) adoptarea unui regulament privind normarea activității jurisdicționale și administrative.
La avizierele din fața sălilor de judecată din Palatul de Justiție au fost, ieri, afișate, informări cu privire la protestul magistraților, în care se spunea: "judecătorii celor două instanțe (n.r. - Tribunalul și Curtea de Apel Constanța) sunt conștienți de implicațiile acestui demers asu-pra participanților procesuali. De aceea, susțin că este nevoie de sprijin și înțelegere din partea opiniei publice, justițiabililor și avocaților cu privire la situația ivită. De asemenea, își exprimă convingerea că autoritățile decidente se vor implica în soluționarea solicitărilor al căror scop este funcționarea adecvată a justiției în condiții de independență, profesionalism și eficiență".
Amintim că, în săptămâna 1 - 6 septembrie 2009, ședințele de judecată vor fi suspendate timp de două ore, fiecare complet urmând să stabilească intervalul orar prin anunțare pe lista de ședință, iar în perioada 7 - 13 septembrie 2009 vor fi amânate toate cauzele cu excepția măsurilor preventive.
Printre aspectele reținute în decizia magistraților de la Curtea de Apel Târgu Mureș, care au dat tonul acestor proteste la nivel național, cărora li s-au alăturat și judecătorii constănțeni, se propune inițiatorilor proiectului legii unitare de salarizare să procedeze de urgență, înainte de asumarea răspunderii Guvernului, la următoarele modificări:
- modificarea coeficienților de ierarhizare, astfel încât să fie păstrată proporția actuală între veniturile unui judecător cu funcție de conducere și cele ale unui judecător cu funcție de execuție;
- creșterea coeficienților în special pentru judecătorii stagiari, a judecătorilor de la judecătorii și tribunale, în așa fel încât să existe un echilibru real intern de salarizare în sistemul de justiție;
- echilibrarea coeficienților de ierarhizare prevăzuți în proiect pentru judecători cu coeficienții de ierarhizare prevăzuți pentru reprezentanții celorlalte puteri constituite în stat (miniștri, Președintele României, deputați și senatori), în ideea de a respecta echilibrul puterilor în stat, în conformitate cu dispozițiile art. 1 paragraf 4 din Constituția României.

Procurorii constănțeni, încă în stand-by
Procurorii constănțeni, deși resimt criza financiară prin lipsuri privind achiziționarea de consumabile și sunt nemulțumiți de proiectul Legii Unice de Salarizare care-i va afecta în egală măsură ca și pe judecători, nu au trecut la măsuri radicale, respectiv suspendarea în vreun fel a activității. Este cunoscut că la toate parchetele constănțene, îndeosebi la Parchetul de pe lângă Judecătorie și Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, există un deficit mare de procurori, astfel că încărcătura de dosare pe fiecare procuror este foarte mare. Tocmai de aceea, până în prezent, a fost evitată o măsură radicală de protest.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, Gigi Valentin Ștefan, ne-a declarat că, săptămâna trecută, au fost aduse la cunoștință autorităților, care sunt în măsură să rezolve situația financiară, neajunsurile cu care se confruntă, iar acelor factori de decizie care pot aduce modificări mult hulitei Legi a Salarizării, nemulțumirile iscate. Până ieri nu s-a primit vreun răspuns la doleanțele exprimate, urmând ca astăzi, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătorie, să se decidă ce modalitate de protest va fi abordată în continuare.
Procurorul Zarafina Puiu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, ne-a declarat că la nivelul acestui parchet nu s-a luat vreo decizie privind vreo modalitate de protest. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, procuror Luminița Poenaru, ne-a declarat că astăzi, la ora 9, va avea loc o ședință la nivelul acestui parchet, în care se va pune în discuție și acest aspect.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8361 secunde