Justiție prietenoasă pentru minorii victime ale infracțiunilor: în toată țara vor fi realizate 35 de camere de audiere speciale

225
Justiție prietenoasă pentru minorii victime ale infracțiunilor: în toată țara vor fi realizate 35 de camere de audiere speciale - xminorivictime1-1653466388.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Justiției, prin secretarul de stat Mihai Pașca, a condus, lucrările Grupului de lucru privind protecția victimelor infracțiunilor. În cadrul reuniunii, au fost evaluate direcțiile de acțiune privind implementarea a două mari proiecte derulate de Parchetul General și de Consiliul Superior al Magistraturii, și pentru care Ministerul Justiției este finanțator în calitatea sa de operator al Programului Justiție din cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021 (MFN).

Astfel, prin proiectul „Protecția Victimelor Infracțiunilor”, Parchetul General dedică un buget de 2 milioane de euro pentru asigurarea unui sistem de justiție penală eficient, accesibil și calitativ pentru copiii care sunt victime ale infracțiunilor și pentru victimele infracțiunilor motivate de ură. Proiectul prevede realizarea unor analize tematice, formarea profesioniștilor și amenajarea a 35 de camere pentru audierea minorilor.

Totodată, proiectul „Formarea profesională și consolidarea capacității la nivelul sistemului judiciar”, inițiat de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost completat în vederea asigurării unui mediu judiciar favorabil minorilor. Astfel, el cuprinde acum trei componente: formarea profesioniștilor, realizarea unui ghid de bune practici, dar și dezvoltarea unui număr de 25 de camere dedicate audierii minorilor, valoarea totală a proiectului fiind de 4.100.000 euro.

„Cele două proiecte denotă interesul real al sistemului judiciar pentru problematica victimelor infracțiunilor. Camerele ne vor aduce cu un pas mai aproape de realitatea unei justiții prietenoase pentru minori (child friendly justice). Coordonarea inițiativelor și dialogul între instituții se dovedesc extrem de importante în acest moment, pentru a asigura o distribuție geografică acoperitoare a acestor camere de audiere. Este esențial ca fiecare municipiu, reședință de județ, să dispună de cel puțin o astfel de cameră și vom depune toate eforturile în acest sens”, a declarat, în cadrul dezbaterilor, secretarul de stat Mihai Pașca.

La lucrările grupului de lucru, au participat reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General, Institutului Naţional al Magistraturii, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – ANPDCA și ANES, Inspectoratului General al Poliției Române, Avocatului Poporului și instituțiilor de medicină legală, precum și un număr semnificativ de reprezentanți ai societății civile – Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Salvați Copiii România, Platforma ProTECT, Centrul pentru Advocacy și Drepturile Omului, Asociația Justiție pentru Minori, Asociația SEXUL vs. BARZA, UNICEF România, Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violentei împotriva femeilor și Asociația DECLIC.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7021 secunde