La un pas de eșec! Recrutarea rezerviștilor voluntari pe 2023, prelungită pentru a doua oară

1758
Campania de recrutare a rezerviștilor militari voluntari, demarată în primăvara lui 2023 de Ministerul Apărării Naționale, nu are succesul scontat. Nimeni nu se înghesuie să îmbrace haina militară sau să facă un instructaj de bază, astfel încât să fie pregătiți corespunzător în cazul de stare de urgență. Drept dovadă, de curând, ministerul a anunțat a doua prelungire a termenului de recrutare, până la finalul lunii august.

Ministerul Apărării Naționale a scos la concurs 2.187 de locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), în unităţile militare din București și 38 judeţe, printre care și Constanța. Inițial, campania de înscriere a fost anunțată până pe 30 iunie. Ulterior, ministerul a anunțat prelungirea termenului de înscriere până pe 28 iulie, pentru ca săptămâna aceasta să anunțe a doua prelungire, semn că românii nu se înghesuie să devină rezerviști militari.

„Ministerul Apărării Naționale continuă, în perioada 7 – 25 august, campania de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României în anul 2023. Astfel, sunt disponibile 2.187 de locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați) în unităţi militare din București și 38 judeţe – Ilfov, Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea”, au transmis reprezentanții ministerului de resort.

Ministerul mai anunță că, la prezentarea la centrul militar, cetățenii interesați vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum și unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii.

De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare.

Ce beneficii le sunt promise celor care devin rezerviști voluntariLa prezentarea la centrul militar, constănțenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie, certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii, acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie, permisul de conducere valabil, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice, livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Se impune precizat că, prin Legea 115/2021, au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt: creșterea cuantumului remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut, creșterea cuantumului indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcţie a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad, eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului, eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3491 secunde