Ce soartă va avea sediul Comandamentului Flotei, de pe faleză. "În iulie se încheie lucrările la fațadă"

4039

Articole de la același autor

Comandamentul Flotei se va reîntoarce în impozanta clădire de pe faleza Constanței, ce i-a servit drept sediu începând din 1978. Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale preconizează că până la sfârșitul acestui an vor fi încheiate lucrările de reabilitare, demarate în urmă cu șapte ani. Lunile următoare se va lucra la consolidarea bolților de cărămidă din subsolul impresionantului imobil.

Cazinoul nu este singurul monument istoric de pe faleza Constanței aflat în curs de reabilitare. Mai puțin „faimos” decât acesta, mai puțin „cântat” prin presă sau de către cei care își fac drum pe malul mării, în zilele însorite, sediul Comandamentului Flotei este, la rândul lui, un monument istoric supus unui lung proces de reabilitare, ce durează de ani buni! Mai precis, de șapte ani! Timp în care a fost ascuns sub o prelată albă de lucru, vara sau iarna, inclusiv la frumoasele manifestări desfășurate cu ocazia Zilei Marinei (15 august), când pe scena amenajată la balconul acestei impozante clădiri au luat cuvântul personalitățile marcante ale țării.

Lucrările de reabilitare, demarate în 2016, se apropie de final, au precizat pentru „Cuget Liber” reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

„În prezent, la Comandamentul Flotei (Cazarma 477 Constanța), lucrările de consolidare sunt realizate în proporție de circa 90%, în zona subsolului constatându-se că mai multe bolți de cărămidă intersectează traseele de instalații termice și de ventilație și este necesară emiterea unei dispoziții de șantier prin care zona să fie sigură (consolidată) astfel încât să permită trecerea instalațiilor. De asemenea, lucrările de reabilitare și intervenții sunt în desfășurare. Finalizarea lucrărilor este preconizată până la sfârșitul anului 2023, iar lucrările la fațadă pentru etajele 1, 2 și 3, până la finele lunii iulie a acestui an”, se arată în răspunsul transmis de M.Ap.N. cotidianului constănțean.

20 de dispoziții de șantier, emise în cei șapte ani de lucrări

Cât privește motivul pentru care a durat atât de mult reabilitarea clădirii, ministerul a precizat: „Având în vedere că pavilionul A este monument istoric, proiectul a suferit mai multe adaptări specifice lucrărilor de această anvergură. Modificările au fost generate în principal de faptul că, în cei 150 de ani de la construire, în pavilion au fost executate mai multe intervenții care nu au fost detaliate în proiecte tehnice și ale căror implicații au fost descoperite ulterior. Până în acest moment, au fost emise 20 de dispoziții de șantier ce tratează probleme punctuale în ceea ce privește lucrările de consolidare și reabilitare (de exemplu, s-a constatat existența mai multor straturi de tencuieli, existența sau lipsa de diafragme ca urmare a consolidării clădirii după anul 1980, grosimi de placă neconforme etc)”.

Până la această dată, valoarea tuturor contractelor aferente obiectivului de investiție este de 32.001.582, 66 lei cu TVA.

După încheierea lucrărilor, Comandamentul Flotei, care s-a mutat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, se va întoarce în clădirea ce i-a servit drept sediu din 1978 – pe când era sediul Comandamentului Marinei Militare.

x x x

Imobilul amplasat pe strada Remus Opreanu, numărul 9, are aproape un veac și jumătate de existență și o istorie bogată. Clădirea a fost construită între anii 1879 -1881 și a fost hotel, inițial. La început hotelul „Terminus”, apoi hotelul „Carol”, pentru ca între anii 1924 și 1927 să devină cămin ofițeresc, sub îngrijirea Cercului Militar, când a fost și supraetajat. În 1958, clădirea a devenit sediul unor întreprinderi locale, iar în 1978 aici s-a mutat Comandamentul Marinei Militare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8525 secunde