Mii de locuri disponibile. Se caută rezerviști voluntari printre constănțeni!

1537

Articole de la același autor

Ministerul Apărării Naționale derulează, până la sfârșitul lunii iunie, campania de recrutare pentru cei care vor să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezerviști voluntari. Centrul Militar Zonal Constanța a făcut public graficul de recrutare, selecție și repartizare a candidaților.

În perioada 22 mai - 30 iunie, Ministerul Apărării Naționale organizează o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cei care vor să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist militar în Armata României. Potrivit ministerului, sunt disponibile 2.187 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi), în unităţi militare din Bucureşti şi 38 judeţe, printre care și Constanța.

Centrul Militar Zonal Constanța a făcut publice criteriile pentru angajarea celor interesați, cât și graficul probelor pe care aceștia trebuie să le treacă. Astfel, se caută cadre militare și soldați gradați profesioniști angajați ca rezerviști voluntari. Cei care țintesc un post de rezervist voluntar – cadru militar trebuie să aibă între 18 și 65 de ani (neîmpliniți până la data înscrierii), să îndeplinească cerințele privind nivelul studiilor/categoriei de personal militar, să fie admiși la probele de selecție, respectiv la evaluarea sportivă și testarea psihologică, și să fie declarați apți în urma examinării medicale; cei care țintesc un post de rezervist voluntar – SGP trebuie să aibă între 18 și 51 de ani, neîmpliniți până la data semnării primului contract, să fie absolvenți ai învățământului general obligatoriu (10 clase), să fie admiși la probele de selecție, respectiv la evaluarea sportivă și testarea psihologică, și să fie declarați apți în urma examinării medicale.

Înscrierile se fac la Biroul Informare – recrutare al CMZ Constanța, până pe 30 iunie 2023, prin întocmirea și depunerea documentelor la dosarul de candidat. Ulterior, în perioada 19 iunie – 14 iulie, se vor desfășura probele psihologice și cele fizice, inclusiv proba psihotehnică, dacă este cazul. În perioada 26 iunie – 28 iulie, se vor desfășura examinările medicale și evaluarea aptitudinală medicală sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale. Repartizarea candidaților va avea loc în perioada 14 – 25 august, iar cei care au promovat testările au termen până la 1 septembrie 2023 să semneze angajamentul la centrul militar care a executat recrutarea.

Ce înseamnă să fii rezervist voluntar

Potrivit reprezentanților M.Ap.N., rezerviștii voluntari reprezintă personalul selecționat pe bază de voluntariat, care consimte, pe bază de contract individual pe durată determinată, denumit în continuare contract, să încadreze funcții în statele de organizare ale structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Primul contract se încheie pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum 3 ani. Rezerviștii voluntari pot fi cadre militare (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri) sau soldați și gradați. La instituirea stării de urgență sau a stării de asediu, precum și la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, contractele rezerviștilor voluntari se suspendă, iar aceștia sunt concentrați/mobilizați, în condițiile legii, și sunt încadrați în aceleași funcții. La desconcentrare sau la declararea demobilizării, rezerviștii voluntari sunt desconcentrați sau demobilizați, iar contractele se derulează în continuare până la expirarea acestora. Rezervistul voluntar este încadrat pe funcția prevăzută în contract la semnarea acestuia.

Rezerviștii voluntari se pregătesc pentru a îndeplini orice misiune, la fel ca și militarii în activitate. În timp ce militarii profesioniști sunt prezenți zi de zi în unitatea militară în care sunt angajați, rezerviștii voluntari trebuie să fie prezenți la unităţile lor lor doar în perioadele de instruire și de îndeplinire a misiunilor, atunci când sunt chemați, pentru anumite perioade, scurte și bine determinate. În afara acestor obligații, rezerviștii voluntari care sunt angajați în mediul civil își vor continua activitatea la locul lor de muncă.

În perioada în care sunt chemați la unitate, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției militare pe care o ocupă, la fel ca militarii în activitate care ocupă funcții similare. În restul timpului, când își continuă activitățile obișnuite, ca civili, li se acordă 30% din salariul funcției militare pe care o au ca rezerviști.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5779 secunde