Serviciul militar va redeveni obligatoriu? Lămuriri pentru a pune capăt speculațiilor

1277
2

Articole de la același autor

Urmare a numeroaselor speculații apărute în spațiul public cu privire la Planul anual de recrutare-încorporare, anunțat pentru 2023, dar și la posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, Direcția de Informare și Relații Publice din Ministerul Apărării Naționale aduce lămuriri! Concret, serviciul militar va redeveni obligatoriu doar în caz de război, mobilizare sau asediu.

În Programul legislativ al Guvernului României pentru 2023 este prevăzută, ca prioritate, realizarea unui Plan anual de recrutare-încorporare. Mai precis, prin programul respectiv a fost anunțat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, iar printre modificările cuprinse în respectivul proiect se numără și Planul anual de recrutare-încorporare, în vederea îndeplinirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen. De asemenea, este inclus și conceptul de „militar voluntar în termen” în structurile aparținând M.Ap.N., fiind prevăzute articole potrivit cărora „pe timpul stării de urgență și al stării de asediu, forțele destinate apărării se completează cu resurse umane conform organizării la război”.

Noutățile au fost interpretate ca fiind anunțul reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Reprezentanții Direcției Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale atrag atenția că acestea sunt doar speculații și oferă lămuriri cu privire la ce va însemna, de fapt, Planul anual de recrutare-încorporare.



Serviciul militar obligatoriu, desființat din 2007


„Semnalăm o informație apărută recent în unele publicații și distribuită în mediul online, care acreditează ideea că în România s-ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu. Informația nu are nicio legătură cu realitatea.

Materialele de presă speculează o informație oficială, apărută într-un document cu prioritățile legislative ale Guvernului României pentru anul 2023. Documentul a fost postat pe pagina de internet a Secretariatului General al Guvernului și poate fi consultat la această adresă.

De ce această speculație nu are niciun fundament real? Pe scurt, pentru că Ministerul Apărării Naționale nu a luat în considerare, sub nicio formă, reintroducerea executării serviciului militar obligatoriu. Executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, așa cum prevede Legea 395/2005. Revenirea la serviciul militar obligatoriu și, prin consecință, desfășurarea proceselor de recrutare pentru cetățenii încorporabili se fac în condițiile aceleiași legi, care prevede la art. 3 că «pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii»”, au precizat reprezentanții M.Ap.N, prin intermediul canalului de comunicare Inforadar, realizat „în vederea unei informări oportune și exacte cu privire la subiecte de interes pentru Armata României, asupra cărora există o dezbatere în spațiul public, iar sensul acestei dezbateri nu este cel factual”.

Când va fi pus în aplicare Planul anual de recrutare-încorporare

Referitor la Planul anual de recrutare-încorporare, se precizează: „Procesul de recrutare-încorporare a cetățenilor care îndeplinesc condițiile legale pentru a putea fi încorporați va avea loc doar în situația în care în România va fi decretată una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu. Acest proces este pregătit însă, ca în multe alte țări, din timp de pace. Detaliile cu privire la activitățile pe care autoritățile competente din România sunt obligate să le desfășoare pe timp de pace pot fi consultate în textul Legii nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, Secţiunea a 4-a - Serviciul militar în termen pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război (art. 22-36). Paragraful din textul care anunță proiectul de lege care va fi inițiat de M.Ap.N. pentru modificarea Legii 446/2006 face referire la intenția de modificare a art. 27 alin.(2) din legea menționată mai sus, prin care se urmărește asigurarea clarității și previzibilității normei privind conduita instituțiilor cu responsabilități în domeniul apărării și securității naționale în ceea ce privește activitățile desfășurate pe timp de pace pentru planificarea recrutării-încorporării”.

„Planul anual de recrutare-încorporare care ar urma să fie introdus prin proiectul de modificare legislativă este propus ca un instrument de planificare a procesului de recrutare-încorporare, proces care se va desfășura efectiv, potrivit nevoilor de apărare a țării, numai în situația decretării stării de război, de mobilizare sau de asediu, atunci când serviciul militar va redeveni obligatoriu”, au mai precizat reprezentanții Direcției de Informare și Relații Publice a ministerului.



Comentează știrea

Pavel
6 martie 2023
Stagiu militar

Nu trebuea desființată efectuarea stagiu militar pentru toți românii nu e târziu să se rea, trebuie chemați și cei plecați pentru instruire,toți cu cetățenie română.

Bogdan
6 martie 2023
Nu avem ce apara!

Nu avem ce apara asa ca sub nicio forma stagiu militar obligatoriu prin mobilizare in caz de razboi pentru copiii nostri sau noi, cei care vedem realitatea! In caz de razboi, hotii corupti de parlamentari, senatori etc care au vandut tot, si-au facut averi ilicite si conturi uriase in afara tarii, ne-au indatorat pe multe generatii de acum incolo cand s-au imprumutat in afara doar pentru niste comisioane uriase si asta doar pentru ei, bineinteles, au vandut tot ce se poate vinde pentru ca sa le fie doar lor bine, au distrus tot, vor pleca impreuna cu lighioanele lor de copii si amante primii din tara, lasand in tara cum spun ei "prostimea sa le apere averile". Sa ramana in tara cine este naiv si crede ca mai are ce apara. Va fi un soc mare sau nu dar la care sa se astepte cand vor vedea cati pleaca din tara in caz de razboi si automat mobilizare. Armata este praf, investitii in ea 0....coruptia si de aici si-a spus cuvantul si se vede prin "tehnica de lupta" pe care o avem iar noi civilii sa fim mobilizati. Cea mai buna gluma!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0772 secunde