De ce nu este dat la casat submarinul Delfinul? „Fără el am fi scoși din ecuație!”

28218

Articole de la același autor

Singurul submarin al Forțelor Navale Române este legat la cheu de aproape trei decenii, fără vreo speranță că va putea deveni operațional vreodată. Între timp, autoritățile au în plan să achiziționeze alte trei submarine, mai mici. În aceste condiții, de ce nu este dat la casat sau transformat în muzeu bătrânul „Delfinul”? Explicația a fost oferită de contraamiralul de flotilă (r) Constantin Ciorobea, fost locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Navale.


Singurul submarin aflat în dotarea armatei, „Delfinul”, este legat la cheu de 27 de ani. În 1996 a fost ultima misiune în larg, iar la vremea aceea, după cum a prezentat „Cuget Liber” în mai multe rânduri, submarinul era scos aproape lună de lună, în diverse scopuri: de cercetare, patrulare sau exersare trageri. De atunci însă, din cauza stării tehnice – mai precis, a acumulatorilor epuizați, care trebuie înlocuiți, nici aceste misiuni nu mai sunt posibile.


„Submarinul «Delfinul» prezintă limitări în exploatare datorate, în special, epuizării resursei tehnice la unele echipamente specifice. Are nevoie de reparații și de modernizare ale sistemelor specifice de la bord, necesare executării în siguranță a misiunilor de luptă”, ne-au precizat în trecut reprezentanții Forțelor Navale cu privire la starea tehnică actuală a submersibilului.


În urmă cu doi ani se avea în vedere realizarea de reparații capitale, sens în care au fost în analiză „diverși operatori economici specializați, cu experiență în repararea submersibilelor, fiind luate în calcul și experiențele altor națiuni în asigurarea mentenanței echipamentelor similare de proveniență ex-sovietică”. Analiza a fost încheiată, dar „nu s-au identificat operatori capabili de execuție a lucrărilor de reparație și modernizare de o astfel de complexitate”, au punctat atunci Forțele Navale. Între timp, Ministerul Apărării Naționale și Forțele Navale au în vedere ca în 2023 să demareze programul „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvative”.


„Alături de Programul SIML (Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă), pe termen scurt, Forțele Navale Române acordă o importanță deosebită inițierii programului „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” și achiziționării de nave vânătoare de mine, nave de intervenție pentru scafandri, vehicule amfibii de asalt și de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață. Până la finalizarea acestor programe, continuăm programele de reparații capitale și de modernizare ale platformelor navale aflate în serviciu, pentru a ne îndeplini obiectivele”, a afirmat viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, la începutul acestui an.


„Delfinul” ne ține la „curent” cu deciziile NATO pentru domeniul subacvatic


În aceste condiții, de ce mai este păstrat submarinul „Delfinul” și nu este dat la casat sau transformat în muzeu, așa cum s-a mai propus de-a lungul anilor? Explicația fost dată de contraamiralul de flotilă (r) Constantin Ciorobea, fost locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Navale, în cadrul unui podcast al DefenseRomânia. Potrivit acestuia, submarinul este păstrat pe de o parte pentru a avea militarii unde să facă diverse antrenamente, iar pe de altă parte, pentru ca România să aibă acces la informațiile privind mediul subacvatic.


„La bordul submarinului «Delfinul» s-a menținut un nucleu de cadre militare. În jurul acestui nucleu se poate construi primul echipaj pentru viitorul submarin. Toți acești oameni știu ce înseamnă acțiunea într-un submarin, concepția de a lucra și a aduce acțiuni la bordul navei, rămânând doar adaptarea pe tehnica cu care va fi dotat viitorul submarin achiziționat și specificațiile inerente pe care le are nava. (...) Încă de când eram în activitate se ridica probleme de ce mai ținem submarinul «Delfinul»? Îl păstrăm deoarece NATO ia decizii privind mediul submarin alături de statele care dispun de astfel de tehnică. Fără «Delfinul» am fi scoși din ecuație. Având cel puțin un submarin, România poate ridica obiecții pentru orice decizie care se ia la nivel mondial cu privire la ceea ce se întâmplă în mediul submarin. Cu alte cuvinte beneficiem de informații”, a afirmat contraamiralul de flotilă Ciorobea.


Submarinul "Delfinul" a fost construit în URSS și predat României în 1985, după ce, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, Rusia a pretins României să predea submarinele pe care le deținea, respectiv "Delfinul" (predecesorul celui de acum), "Marsuinul" și "Rechinul".


Actualul "Delfinul" este din clasa Kilo, unul dintre cele mai moderne submarine din Marea Neagră, descris ca "vânător de submarine nucleare". Are o lungime de 72,9 metri, 10 metri lățime și proiectat să semene cu "picătura de apă alungită". În imersiune, atinge 17 noduri, iar la suprafață, 8 - 10 noduri. De la achiziționare și până în 1996, participa la misiuni aproape lunar, fie de cercetare, patrulare, recunoaștere etc. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4851 secunde