Liber pentru participarea la concursuri a polițiștilor cercetați disciplinar

937

Articole de la același autor

Veste îmbucurătoare pentru polițiști! Chiar dacă aceștia sunt cercetați disciplinar vor putea să participe la concursurile organizate pentru ocuparea unor funcții de conducere. Sindicaliștii atrag atenția că, în ultimii 20 de ani, cercetarea disciplinară a fost folosită ca metodă de a-i împiedica pe oamenii legii nedoriți să acceadă la șefia unor structuri, posturile fiind „cu dedicație” pentru alții.

O prevedere a Statutului Polițistului (Legea 360/2002) este folosită, de aproape două decenii, ca piedică în calea celor care doresc să acceadă pe o funcție de conducere, dar nu sunt agreați de mai marii de sistem. Potrivit sindicaliștilor, este vorba despre cerința din lege ca polițiștii care vor să participe la un concurs pentru o funcție de conducere să nu fie cercetați disciplinar. Astfel, potrivit art. 27, „la concursul pentru ocuparea unui post de conducere vacant poate participa poliţistul care: a) este declarat «apt medical» şi «apt» la evaluarea psihologică organizată în acest scop;

b) nu este cercetat disciplinar, nu se află sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de acesta nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală;

c) a obţinut calificativul de cel puţin «bine» la ultimele două evaluări anuale de serviciu; d) îndeplineşte condiţiile de vechime şi studii, conform alin. (2) şi (3)”.

„Este o prevedere folosită pentru împiedicarea polițiștilor indezirabili de a accede pe funcții de conducere, încă de când a apărut Statutul Polițistului. Este o suspiciune rezonabilă că majoritatea concursurilor pentru funcțiile de conducere sunt aranjate. Mulți oameni au avut problema aceasta, fiind dispusă o cercetare disciplinară în momentul în care au vrut să participe la un concurs pentru avansarea în funcție, ulterior dovedindu-se că faptele pentru care erau cercetați nu existau. Dar aceștia au pierdut oportunitatea de accedere pe funcție”, a explicat Vasile Lincu, liderul Pro Lex.

De asemenea, această sintagmă, „nu este cercetat disciplinar” a fost folosită de superiori și pentru împiedicarea mutărilor la cerere.

Sintagma „nu este cercetat disciplinar” – anticonstituțională

Sfârșitul lunii noiembrie a adus polițiștilor o veste îmbucurătoare: Curtea Constituțională a declarat neconstituțională sintagma „nu este cercetat disciplinar”, drept pentru care acest criteriu nu mai poate fi folosit în momentul organizării concursurilor pentru funcții sau la analizarea solicitărilor de transfer. „Este o realizare foarte mare, care arată că personalul trebuie să fie mai aplecat spre partea juridică și să se îndrepte către instanță, căci prin intermediul avocaților sau al sindicatelor obțin schimbarea legislației”, a mai arătat Vasile Lincu.

De altfel, în ultimii ani au fost mai mulți polițiști care au sesizat instanța de judecată considerându-se neîndreptățiți pentru că nu au putut să urce o treaptă pe scara ierarhică, fiind anchetați disciplinar, deși ulterior s-a dovedit că nu erau vinovați de faptele de care erau acuzați.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 08 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : "E lege sau nu e lege?"
Pagina a fost generata in 0.6584 secunde