Liderul sindical Vasile Zelca: "Polițiștii nu vor verifica pe nimeni la domiciliu, pe criterii medicale!"

1061
1
Liderul sindical Vasile Zelca:

Articole de la același autor

Un proiect legislativ prin care se dorește supravegherea îndeaproape și verificarea celor care-și iau concedii medicale inflamează din nou spiritele în rândul polițiștilor. Sindicalistul constănțean Vasile Zelca atrage atenția că polițiștii nu vor mai verifica pe nimeni la domiciliu, pe criterii medicale, așa cum li s-a cerut și în pandemie, acuzând că forma propusă se dorește a fi, de fapt, un arest medical la domiciliu, care este ilegal și imoral.

Motivând că în doar două luni din 2023 s-au solicitat sume care ajung la 60% din bugetul alocat pentru plata concediilor medicale, deputatul Raluca Turcan a depus un proiect de lege prin care dorește o verificare strictă a celor care se află în concediu medical. „Proiectul pe care l-am inițiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege. Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale. Persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical. Trebuie să fim responsabili cu puținii bani pe care îi avem la dispoziție pentru plata concediilor medicale”, a afirmat Raluca Turcan.

Inițiativa a stârnit un val de dezaprobări în rândul polițiștilor, care susțin că vor fi folosiți, precum în timpul pandemiei, pentru a face „munca murdară”.

„În ruptul capului nu vom fi de acord ca Poliția să facă verificări la adresa unde eventual ați aresta, voi, medical, oameni bolnavi! Ați mai făcut asta, pe timpul pandemiei, când erați tot pe cai mari, în Guvern, și tot pe noi ne-ați împins în față, să ne înjure lumea și să ne țină minte, pe vecie, că am fost folosiți pentru hăituirea celor declarați pericol public medico-sanitar de către puterea din care făceați și faceți și acum parte. Și noi decontăm în sondaje acest lucru, iar oprobriul opiniei publice va fi greu de contracarat.

Nu vom mai verifica pe nimeni la domiciliu, pe criterii medicale. Dacă chiar veți legifera astfel, faceți aceste verificări cu cine vreți dumneavoastră, nu cu noi! Pe lângă faptul că este imoral, ilegal și neconstituțional, deficitul de 15.000 de polițiști și multitudinea de sarcini și de structuri noi apărute în ultimul timp, inclusiv pe fondul unor ambiții politicianiste (poliția școlilor, poliția animalelor), au dus la suprasolicitarea și înmulțirea misiunilor și activităților noastre”, a subliniat în mesajul său liderul sindical constănțean Vasile Zelca, președintele Federației Sindicatelor Naționale a Polițiștilor și Personalului Contractual.

În schimb, atrage atenția polițistul, în loc să fie căutați vinovați printre oamenii care-și iau concedii medicale, ar trebui „reglementări mai clare și pedepse mai dure pentru acei angajatori care nu asigură condiții minime obligatorii de sănătate și securitate la locul de muncă, ceea ce conduce la accidentări sau boli profesionale grave în rândul angajaților, unele cu urmări fatale ori cronice asupra vieții de zi cu zi a oamenilor”.

„Bugetul asigurărilor de sănătate este insuficient nu pentru că e «jupuit» de angajații bolnavi, ci pentru că e «dedicat» unor achiziții și investiții orientate către cine «trebuie». În plus, majoritatea covârșitoare a contractelor de muncă înregistrate oficial în Revisal sunt pe un salariu minim pe economie, unul de mizerie, ceea ce determină impliit sume mici la capitolul taxe și impozite, având în vedere că sunt stabilite ca procent din salariu”, a mai afirmat liderul sindical. 



Comentează știrea

Politist texan
12 aprilie 2023
Coruptie,delasare,lene= sistemul de stat "Mioritic"

1.Medicul decide de cate zile de concediu ai nevoie.El pune diagnosticul si spune de cate zile beneficiezi ptr refacere. 2. Acel medic este atestat in medicina muncii si are un contract cu o firma de asigurare ,la stat cu CNAS. 3.Este de datoria celor de la asigurari sa verifice daca medicul sau pacientul fac matrapazlâcuri si insala asiguratorul. 4.Daca cei de la asigurari constata ca o persoana a fraudat sistemul , este de datoria lor sa anunte procuratura si sa recupereze paguba. PS. 1.Politia nu are nicio treaba in aceasta ecuatie ,DAR ptr ca spagile ,sinecurile si jaful din sistemul de asigurari de stat CNAS este mai mare decat cel din MAI ,asa ca au dat acest job politistilor.Birocratii de la Casa de Asigurari de Sanatate au alte treburi, sa dreneze banul public catre partide ca vin a alegerile iar genetalul plagiator se viseaza presedinte.Nu au timp sa-si faca jobul in conformitate cu fisa postului.Nu poti fura ptr Ciuca si Ciolacu ,si in acelasi timp sa mai controlezi cine fraudeaza sistemul. 2. Domnul Zelca n-are niciun drept sa se vaite.Sindicatele la fel ca si politicienii sunt parte din dezastrul tarii. Toti confratii lui de lupta sindicala ling clantele partidelor in loc sa se lupte ptr drepturile celor care i-au ales.Câti sefi de sindicat au ajuns in 0arlament prin PSD. Amicul dl Zelca ,Coarna , marele trancanitor de la A3 si RTV este mare parlamentar.

Pagina a fost generata in 1.4251 secunde