Polițiștii, dezamăgiți de așa-zisele măriri salariale. "Coliva ordinii publice este aproape gata!"

1093

Articole de la același autor

Polițiștii sunt indignați de creșterea salarială intrată în vigoare la începutul acestui an și, după ce au primit remunerațiile „majorate”, pe 15 februarie, acuză guvernanții de „bătaie de joc la adresa unuia dintre cei mai importanți piloni ai bunei funcționări a unui stat democratic”. Pe viitor, sindicaliștii prevăd că deficitul de personal se va adânci, căci a crescut nu doar numărul polițiștilor care ies la pensie, ci și al celor care aleg să-și dea demisia.

Fluturașii de salariu pe care i-au primit polițiștii, la jumătatea lunii februarie, au fost motiv de noi indignări. Căci măririle salariale promise nu sunt atât de „consistente” cum promiteau guvernanții. Ba din contră, acuză sindicaliștii.

„Guvernul ne sfidează, în continuare, drepturile economico-financiare prevăzute de lege! În aceste condiții, să nu ne mire faptul că în anul 2023, la admiterea în școlile de agenți de poliție, vom avea un nou record negativ: vor fi mai multe locuri decât candidați. Haideți să detaliem: miercuri, 15 februarie, a intrat pe card salariul aferent lunii ianuarie 2023, «majorat» de la 01.01.2023, prin OUG 168/2022. Bătaie generală de joc la adresa unuia dintre cei mai importanți piloni ai bunei funcționări a unui stat democratic, pilon care asigură apărarea, ordinea publică și siguranța națională! Bătaie de joc la adresa polițiștilor și personalului contractual din M.A.I., oameni care pun umărul la siguranța publică a fiecărei zile din viața noastră, a tuturor! Creșteri mizere, care nu acoperă nici măcar rata inflației din 2022 (13,8%), nu acoperă majorările prețurilor produselor principale de consum și ale facturilor lunare la utilități, facturi care s-au dublat, dacă ne referim doar la energie/gaze!”, a subliniat constănțeanul Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
Sindicalistul a adăugat că mulți dintre tinerii intrați în sistem, cu speranțe și așteptări, se gândesc deja să plece, prin demisie, „dezamăgiți de raportul inegal și nedrept dintre salariul primit și riscurile/interdicțiile/îngrădirile pe care legea îi obligă să le respecte”.

„Să primești, ca tânăr polițist, un salariu de funcție, de 3.491 lei brut, în condițiile în care salariul minim brut pe economie este 3.000 lei, iar în construcții - 4.000 lei, este un adevărat șoc! Dacă adăugăm și faptul că sistemul defectuos i-a trimis pe majoritatea să lucreze în alte județe decât cele de domiciliu, aceștia fiind nevoiți să suporte din propriul buzunar diferența dintre prețul chiriei plătite real – între 1.000 - 2.000 lei, în funcție de piața locală - și decontul primit de la stat, de numai 389 lei, coliva Ordinii Publice din România este aproape gata!”, a punctat Vasile Zelca.


Pe de altă parte, reprezentanții Sindicatului Europol au arătat că în 2022 sute de polițiști tineri, aflați în sistem de patru – cinci ani, au ales să demisioneze. De altfel, după ce au văzut ce salarii „mărite” au primit în februarie, mulți polițiști și-au exprimat indignarea pe grupurile de socializare, invocând că „e mai bănos să faci Bolt sau să te angajezi la Lidl sau Altex”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5471 secunde