Mai mulți bani pentru soldați și polițiști! Vor crește soldele și salariile de grad

1228
2
Vești îmbucurătoare pentru militari și polițiști: cuantumul soldei de grad sau al salariului gradului profesional va crește. Este vorba, de fapt, despre o actualizare a valorii acestei solde, aprobată în ședința de Guvern de miercuri, 11 ianuarie, urmare a creșterii salariului minim brut garantat. Decizia va produce efecte până la o nouă creștere a salariului minim.

Membrii Executivului s-au întrunit în cursul zilei de miercuri, 11 ianuarie, în cadrul unei ședințe în care au votat mai multe proiecte de hotărâri. Una dintre acestea a vizat actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional pentru personalul militar, polițiști și polițiști de penitenciar. De precizat că, potrivit sindicaliștilor din rândul polițiștilor, salariul de grad era la valoarea din urmă cu 13 ani, iar actualizarea lui a tot fost solicitată, în protestele organizate în ultimii ani.

În urma aprobării de către Guvern, potrivit proiectului de hotărâre, personalul militar va avea următoarele solde de grad: generalii, amiralii și chestorii de poliție – 1.000 de lei; coloneii, comandorii, comisarii șefi – 900 de lei; locotenenții, căpitanii, comisarii – 850 de lei; maiorii, subcomisarii – 835 lei; căpitanii, inspectorii principali de poliție – 800 de lei; locotenenții, inspectorii de poliție – 775 lei; sublocotenenții, aspiranții, subinspectorii – 750 lei; maiștrii militari – de la 725 lei (principal) la 600 lei - maiștrii militari clasa a V-a. La nivelul penitenciarelor, subofițerii și agenții vor avea salarii de grad între 725 și 500 de lei. Mărirea este aplicată începând cu 1 ianuarie 2023, pentru salariile ce vor fi încasate în februarie.

„Conform Legii 153/2017, până în momentul de faţă, soldele şi salariile de grad au avut valoare de 410 lei pentru general, amiral, chestor general de poliţie şi 200 de lei pentru un soldat. Actualizarea are loc ca urmare a creșterii salariului minim brut garantat în plată la valoarea de 3.000 lei de la 01.01.2023 și va produce efecte până când va crește din nou salariul minim și va trebui emisă o nouă hotărâre de guvern.

Conform HG, salariile de grad, care până în prezent au fost plafonate la valoarea de acum 13 ani, vor fi cuprinse între 600 lei – 725 lei pentru agenții de poliție, sume între 750 lei – 925 lei pentru ofițerii de poliție, iar pentru chestorii de poliție, acestea vor fi cuprinse între 950 lei și 1.000 lei.

Astfel, dacă acum un agent șef de poliție are 366 lei, de la 1 ianuarie va avea 700 lei, un agent de poliție de la 340 va avea 625 lei, un inspector de poliție de la 438 lei va avea 775 lei, un comisar de poliție de la 478 lei va avea 850 lei. Sumele sunt brute si vor fi supuse impozitării și contribuțiilor sociale”, au transmis liderii Sindicatului Europol.

„Precizăm că salariul de grad nu intră în compunerea salariului de funcție și, în concluzie, nu influențează calculul diferențelor rămase a fi acordate pentru aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, însă ne mai rămâne de văzut care va fi impactul final, real al acestei ajustări asupra sistemului de salarizare actual, având în vedere faptul că salariul de grad se află în compunerea bazei de calcul pentru o serie de alte elemente salariale sau drepturi”, au mai arătat sindicaliștii.Comentează știrea

LMP
12 ianuarie
Solde

Mărirea o să fie de 140 de lei. Ceea ce prezentați dvs induceți lumea in eroare!

LMP Sictir
12 ianuarie
x

Iar a comentat umflatul de la LMP? :)))

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3156 secunde