Acuzații din rândul polițiștilor din Constanța, privind ciocanele de spart geamuri: "Am fost dotați cu chinezării!"

415
Acuzații din rândul polițiștilor din Constanța, privind ciocanele de spart geamuri:
Un polițist din Constanța pune la îndoială calitatea dispozitivelor de spart geamurile – ciocane de urgență – achiziționate de Poliția Română și distribuite oamenilor în uniformă. Într-un filmuleț postat pe rețelele de socializare se arată cum polițistul încearcă fără succes să spargă, din exterior, geamul lateral al unui autoturism dintr-un centru de fier vechi, dar fără succes, ba chiar după câteva lovituri dispozitivului i se rupe plasticul. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța explică faptul că ciocanele respective au fost achiziționate în martie, pentru a fi folosite la spargerea geamurilor din interior!

Un incident care a pus din nou Poliția Română într-o lumină nefavorabilă a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, în București. Un șofer a scăpat de un filtru al Poliției, deși era înconjurat de oamenii legii. Polițiștii și jandarmii au încercat în zadar să spargă geamul autoturismului în care se afla șoferul buclucaș, dar fără succes. În goana lui, bărbatul a lovit două mașini. Făcând referire la incidentul respectiv, un polițist constănțean a vrut să exemplifice că Poliția Română și-ar fi dotat oamenii pentru astfel de situații, dar cu dispozitive de o calitate inferioară. „După incidentul din București, șefii s-au grăbit să ia «măsuri», în stilul caracteristic, și au dotat polițiștii cu dispozitive de spart geamuri. Ridicolul situației este reprezentat de faptul că după numai câteva zile de la distribuirea dispozitivelor, adică un plastic ce avea încorporat o bucată de metal, acestea au fost retrase urgent. Motivul este simplu: nu numai că nu puteau sparge un geam cu această «chinezărie», dar după numai câteva lovituri în geam se rupea plasticul și pica metalul”, au relatat reprezentanții Sindicatului Europol, alăturat unui material video realizat de un polițist constănțean.

Explicațiile date de IPJ Constanța

Situația este alta decât s-a lăsat să se înțeleagă din filmulețul realizat și comentariul sindicaliștilor, reiese dintr-un punct de vedere transmis de IPJ Constanța. Astfel, dispozitivele respective, numite ciocane de urgență, nu au fost achiziționate după incidentul din București, ci încă din luna martie, iar de la acea vreme a început distribuirea lor către polițiștii din județul de la malul mării. Dispozitivele urmau să fie folosite pentru protecția polițiștilor, în caz de rămâneau blocați în autospeciale în urma vreunui accident rutier. O analiză a evenimentelor neplăcute în care au fost implicați polițiști a evidențiat necesitatea dotării autospecialelor cu astfel de dispozitive, prin care pot fi sparte geamurile, de la interior, și care ar avea și capacitatea de a tăia centura de siguranță, la nevoie. De dată recentă, la nivelul conducerii IPJ Constanța s-a luat decizia retestării unor eșantioane, de unde și solicitarea de aducere a acestora la sediul inspectoratului.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, dispozitivele în cauză au fost achiziționate în cursul lunii martie 2022. Achiziția acestor dispozitive de tip «ciocan spargere geamuri» a fost realizată ca urmare a solicitării Serviciului de Pregătire Profesională, exclusiv pentru protecția polițiștilor, în cazul producerii unor evenimente nedorite. Mai exact, aceste dispozitive sunt folosite pentru spargerea geamului de la interior spre exterior, totodată, cel care le utilizează având posibilitatea de a tăia centura de siguranță (spre exemplu, în nefericitul caz al unui accident rutier).

Aceste dispozitive fac parte din echipamentul cu care trebuie dotate autospecialele de Poliție.

În ceea ce privește adresa de chemare a tuturor dispozitivelor la sediul instituției noastre, vă comunicăm faptul că această decizie a fost luată anterior apariției în spațiul public a acestor imagini, pentru a fi verificată funcționalitatea dispozitivelor. La momentul primirii acestora, au fost testate mai multe eșantioane, însă tocmai pentru protecția polițiștilor, în perioada următoare, vor fi retestate. În cazul în care acestea își vor demonstra funcțiile pentru care au fost achiziționate, dispozitivele vor fi înapoiate polițiștilor, pentru dotarea autospecialelor”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Pe de altă parte, potrivit surselor noastre, la momentul achiziționării lor, Poliția Română a solicitat și dispozitive pentru spargerea geamurilor dinspre exterior – ciocane de urgență cu comprimare, dar fabricantul a evidențiat că acestea nu sunt comercializate în țara noastră.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3295 secunde