Polițiștilor de la Rutieră "li s-a pus pata" pe vitezomani: vor fi dotați cu pistoale-radar!

313
Polițiștilor de la Rutieră
Viteza excesivă a fost, și în anul acesta, unul din principalii factori care au dus la producerea de tragedii pe șoselele din țara noastră. Polițiștii rutieri au fost prezenți în fiecare sfârșit de săptămână pe drumurile unde vitezomanii au obiceiul să calce accelerația până în podea, dar nu a fost suficient. Oamenii legii își propun să depisteze și să tragă la răspundere mai mulți șoferi pasionați de încălcarea legii, drept pentru care Rutiera va fi dotată cu „pistoale-radar”.

Șoselele noastre sunt printre cele mai nesigure din Uniunea Europeană, drept dovadă, în continuare țara noastră se află în topul statelor din Europa la numărul de accidente rutiere grave și la numărul de morți soldate în urma acestor incidente. Viteza excesivă, depășirile periculoase și neacordarea priorității pietonilor sau celorlalte autovehicule participante la trafic sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere. Cu toate că este evident că este nevoie de măsuri mai multe și mai drastice, pentru reducerea accidentelor, polițiștii sunt trimiși în stradă, de multe ori, cu mâinile goale. Asta pentru că deficitul de echipamente specifice, în cazul Rutierei, este de peste 50%, susțin sindicaliștii din sistemul de siguranță și ordine publică.

De dată recentă a fost anunțată intenția de a-i dota pe polițiștii rutieri cu echipamente moderne: radare tip pistol. Astfel, urmează să fie achiziționate, într-o primă etapă, 600 de astfel de aparate, la o valoare totală de peste 38 milioane de lei fără TVA. Aceste radare-pistol ar urma să înlocuiască toate aparatele radar ce funcționează pe baza tehnologiei Doppler, uzată din punct de vedere fizic și moral.


„Dotarea cu aparatură radar la nivel național a structurilor de poliție rutieră este de 45,9%, iar una din cauzele principale ce stau la baza producerii accidentelor rutiere cu urmări grave, aflată în top 3, este viteza excesivă. De asemenea, trebuie menționat faptul că, inclusiv după finalizarea acestei achiziții, acoperirea deficitului privind această tehnică va fi de aproximativ 80%”, a afirmat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Referitor la specificațiile cinemometrului (cum se numește acest tip de radar), polițiștii au menționat: poate fi folosit atât din interiorul, cât și din exteriorul autospecialei, indiferent de temperatura ambientală și umiditate; poate măsura viteza de la cel puțin 30 km/h până la 300 km/oră, iar erorile maxime tolerate sunt de +/- 2 km/h pentru viteze de până la 100 km/h, +/- 2% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h; distanța maximă de măsurare este de 1.100 metri, iar timpul de măsurare a vitezei este de 0,33 sec., cu o toleranță de +/- 2%; echipare GPS sau echivalent pentru determinarea coordonatelor spațiale, în timp real; focalizare automată pe vehiculul-țintă.

Primul lot de radare-pistol ar urma să fie livrat polițiștilor în prima lună din 2023. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5559 secunde