Cifrele confirmă semnalele sindicaliștilor: în 2022 au ieșit la pensie cu 20% mai mulți polițiști, la IPJ Constanța

1683
Cifrele confirmă semnalele sindicaliștilor: în 2022 au ieșit la pensie cu 20% mai mulți polițiști, la IPJ Constanța - fonddeficitpensii2-1674067852.jpg
În 2022, numărul polițiștilor constănțeni care au ieșit la pensie a fost cu 20% mai mare față de anul precedent. Au ales să încheie activitatea atât ofițeri, cât și subofițeri. Care sunt urmarea? „Scăderea calității serviciului polițienesc”, atrag atenția sindicaliștii.

În ultimii ani, în repetate rânduri, sindicaliștii din rândul polițiștilor au atras atenția asupra deficitului de personal, dar și a lipsei de măsuri pentru a menține în funcție oamenii cu experiență și a atrage tineretul. Măsurile au întârziat însă să vină, astfel că și numărul polițiștilor care renunță la activitate, la limită de vârstă, este în creștere.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța, numărul polițiștilor care au ieșit la pensie în 2022, față de 2021, a fost cu 20% mai mare. Astfel, dacă în 2021 au ieșit la pensie 64 de polițiști, anul trecut au agățat uniforma în cui 80 de polițiști, dintre care 57 de agenți și 23 de ofițeri. După cum s-a arătat la momentul respectiv, printre cei care au ieșit la pensie au fost și polițiști care ocupau funcții de conducere, iar în urma lor au rămas împuterniciți: comisarii șefi Ovidiu Zamfir – șeful Biroului Control Intern, Marian Nucu – șeful Serviciului Acțiuni Speciale, Laurențiu Carp – Serviciul de Ordine Publică, Mircea Vizitiu – fostul adjunct al IPJ etc.

Care sunt urmările pentru activitatea polițienească și mai ales pentru siguranța cetățenilor? Daniel Avasilcăi, liderul Sindicatului Europol Constanța, a afirmat pentru „Cuget Liber” că acestea sunt deja considerabile. „Se văd deja: creșterea accelerată a deficitului de personal și scăderea calității serviciului polițienesc. Un polițist își formează deprinderile necesare, teoretice și practice, în minimum cinci ani de activitate serioasă. Dar în ritmul acesta, când cei care sunt la maturitate profesională aleg pensionarea, iar cei care sunt în curs de formare aleg demisia – căci avem și foarte multe demisii la nivel național – cine va mai rămâne în Poliție?”, a arătat sindicalistul.

Reamintim că, încă din 2020, sindicaliștii atrag atenția că Poliția se află în cea mai gravă criză de personal de la înființare și nici scoaterea la concurs din sursă externă nu a ajutat, căci au promovat examinările mai puțini candidați decât posturile afișate. Potrivit celor mai recente date făcute publice de IPJ, anul trecut gradul de ocupare a funcțiilor era de 75%, iar la Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța de 70%, în vreme ce la Serviciul de Poliție Transporturi Maritime Constanța era de 84%. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1533 secunde