X
În așteptarea sentinței

Cariera exemplară în Poliție a fostului adjunct al IPJ, Mircea Vizitiu, invocată în instanța de judecată

2654
Cariera exemplară în Poliție a fostului adjunct al IPJ, Mircea Vizitiu, invocată în instanța de judecată - fondvizitiusentintaamanata2-1671382617.jpg
Un sfert de veac de carieră exemplară în Poliția Română, încheiat cu „un eveniment la care poate nu s-a gândit prea mult”, dar pe care l-a recunoscut și asumat. Aceasta a fost descrierea făcută, în fața instanței de judecată, comisarului șef Mircea Relu Vizitiu, fost adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, în procesul în care Tribunalul Constanța a fost sesizat cu acordul de recunoaștere a vinovăției. Fostul polițist, aflat în prezent la pensie, a fost acuzat de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în formă continuată, acces ilegal la sistem informatic în formă continuată și divulgarea unor informații nepublice în formă continuată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în vara lui 2022, cu două acorduri de recunoaștere a vinovăției: al comisarului șef Mircea Relu Vizitiu – la data comiterii faptelor de care este acuzat, adjunct al inspectorului șef al IPJ Constanța – și al soției acestuia. Fostul polițist – care a ieșit la pensie în luna august a acestui an – este acuzat de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în formă continuată, acces ilegal la sistem informatic în formă continuată și divulgarea unor informații nepublice în formă continuată, iar soția acestuia, de instigare la comiterea respectivelor fapte. Concret, procurorii au precizat: „În data de 29 iulie 2020, în contextul pregătirii unei acțiuni comune I.P.J. Constanța – A.N.P.C., inculpatul Vizitiu Mircea Relu le-ar fi informat pe cealaltă inculpată și pe o altă persoană despre iminența efectuării unui control pe plajele din municipiul Constanța unde acestea administrau împreună un beach bar. Controlul ar fi fost efectuat în dimineața zilei de 30 iulie 2020, dar nu ar fi fost vizată zona de plajă în care funcționa barul. În data de 12 octombrie 2020, inculpatul Vizitiu Mircea Relu ar fi informat o persoană, prin mesaje SMS, că împotriva ei ar fi fost formulată o plângere penală, comunicându-i acesteia atât autorul plângerii, cât și infracțiunea reclamată. În cursul anului 2020, în mai multe situații și la solicitarea celei de-a doua inculpate, inculpatul Vizitiu Mircea Relu ar fi accesat bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne strict pentru a-i divulga ulterior acesteia datele de stare civilă ale unor persoane de care era interesată. În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora”.

Pronunțarea deciziei instanței, amânată pentru 20 decembrie

Cât privește pedepsele prevăzute în acordurile de recunoaștere, pentru comisarul șef Vizitiu se prevede 1 an și 5 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru 2 ani, iar pentru soția acestuia, o pedeapsă de 1 ani și 1 lună, cu amânarea aplicării pedepsei pentru 2 ani.

Dosarele de urmărire penală și acordurile de recunoaștere au ajuns în atenția magistraților de la Tribunalul Constanța, iar în fața instanței de judecată, în apărarea polițistului, s-a făcut referire în mod expres la buna reputație pe care a avut-o acesta de-a lungul a 25 de ani de carieră în Poliție. Inclusiv în conținutul acordului, potrivit apărătorului fostului polițist, aspect reținut pe rejust.ro, se face referire la buna reputație profesională. „Încă de la prima audiere a adoptat o atitudine sinceră şi onestă, asumându-și actele de conduită imputate. Astfel, apărătorul doreşte să sublinieze că este vorba despre un sfert de veac în care inculpatul a slujit legea, iar la final de carieră a apărut un eveniment pe care l-a recunoscut şi la care poate nu s-a gândit foarte mult, eveniment ce l-a adus în faţa instanţei şi i-a generat un total disconfort, după 25 de ani de carieră exemplară”, se reține în dosar.

Se impune menționat, de asemenea, faptul că una dintre părțile vătămate menționate în dosar a precizat în fața instanței de judectă că este de acord cu cele două acorduri de recunoaștere și că nu are nicio pretenție, întrucât nu i s-a întâmplat nimic rău.

Magistrații Tribunalului Constanța au amânat pronunțarea cu privire la încheierea acordurilor de recunoaștere, în mai multe rânduri, din septembrie până în prezent, în baza dispozițiilor art. 391 din Codul de procedură penală. Următorul termen stabilit pentru pronunțare este 20 decembrie.

Amintim că, de-a lungul carierei sale, comisarul șef Mircea Vizitiu s-a aflat în fruntea Secției 3 Poliție, a deținut funcțiile de inspector șef la IPJ Brăila și adjunct la IPJ Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, judecarea acordului de recunoaștere a vinovăției, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3267 secunde