Mită pentru a nu-i fi reținut permisul auto. "Mergem la un bancomat și ne înțelegem!"

1000
Mită pentru a nu-i fi reținut permisul auto.
Un constănțean a încercat să mituiască un polițist de la Secția Regională Poliția Transporturi pentru a nu rămâne fără permisul auto. Bărbatul a fost surprins la volan având o alcoolemie de 0,19 mg/l alcool pur în aerul expirat și urma să-i fie suspendat permisul pentru 90 de zile. În schimb, s-a ales cu un dosar penal și cu o condamnare pentru dare de mită în formă continuată.

Totul a pornit de la o acțiune a Secției Regionale Poliția Transporturi Constanța, de pe 27 mai 2022, când, la ora 16.10, constănțeanul cu pricina a fost tras pe dreapta, pe strada Micșunelelor din cartierul constănțean Poarta 6, în apropierea intrării în port cu același număr. Bărbatul era la volanul unei Skoda și, la întrebarea polițistului dacă a consumat băuturi alcoolice, a recunoscut că a băut o bere, în jurul orei 10.00, în cursul dimineții. De altfel, testarea cu aparatul Drager a evidențiat o alcoolemie de 0,19 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Alarmat că, urmare a aplicării măsurii complementare de reținere a permisului auto, și-ar putea pierde locul de muncă, suspectul a început să insiste pe lângă polițist „să se înțeleagă”. „Ne întoarcem, mergem la un bancomat și vedem cum facem, v-am recunoscut din prima ce am făcut! (...) Oprim, cât vreți să vă dau, pe cuvântul meu, suntem doi oameni serioși! Vreau să vă dau așa și să rămân cu permisul”, a tot insistat bărbatul prins pe picior greșit. Inițial a dorit să meargă la un bancomat din zona Far, iar ulterior la unul din zona Gării Constanța, dar a fost refuzat în mod constant de omul legii.

După câteva zile, mai precis pe 31 mai 2022, suspectul a revenit la sediul SRPT Constanța, pentru a se întâlni cu omul legii, prilej cu care i-a adus și suma de 3.000 de lei. Dar omul legii, preventiv, le-a semnalat colegilor de la anticorupție intenția celui căruia îi reținuse permisul auto. Drept pentru care, după câteva minute în care cei doi s-au aflat singuri în mașina polițistului, iar bărbatul i-a lăsat un plic cu 3.000 de lei, în bancnote de 50 de lei, în spațiul din dreptul schimbătorului de viteze, de autoturism s-au apropiat polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, care l-au surprins pe suspect în flagrant.

Spășit, bărbatul a recunoscut faptele comise: atât faptul că s-a urcat la volan după ce a băut o bere, cât și faptul că a încercat să scape de amendă și mai ales de suspendarea dreptului de a conduce prin oferire de mită. A recunoscut atât în timpul urmăririi penale, cât și ulterior, în timpul procesului penal.

În urma celor constatate, Tribunalul Constanța a dispus condamnarea suspectului la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru comiterea a două fapte de dare de mită. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4811 secunde