IPJ Constanța, amendat pentru neachitarea taxei de pod de la Fetești. Iată cum a scăpat de sancțiune!

1310
Aproape un an de zile a durat un proces între Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, iar motivul a fost unul surprinzător: o amendă de 130 de lei primită de IPJ Constanța pentru neachitarea taxei de pod de la Fetești.

Polițiștii constănțeni au primit înștiințarea cu amenda contravențională în 23 martie 2021. Concret, CNAIR a constatat că nu a fost achitată taxa de pod la trecerea peste Dunăre de la Fetești și Cernavodă pentru autoturismul Dacia Duster, deținut de IPJ Constanța, motiv pentru care a emis o amendă contravențională de 130 de lei. Polițiștii constănțeni au contestat sancțiunea, iar cazul a ajuns în atenția Judecătoriei Constanța. În urma analizării probelor depuse la dosar, magistrații au constatat că sancțiunea contravențională a fost emisă cu respectarea prevederilor legale, dar au dispus preschimbarea acesteia în avertisment.

„Potrivit art. 3 din OG 15/2002, sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare vehiculele deținute în proprietate sau, după caz, folosite în baza unui drept legal, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare, de unitățile Ministerului Afacerilor Interne. Vehiculele sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare numai dacă sunt marcate de către Direcția Regim Permis de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate, ca exceptate de la plata tarifului de utilizare. Or, astfel cum chiar petenta recunoaște, autoturismul a fost omis dintr-o eroare a fi marcat în acest registru, eroare care însă nu poate constitui o cauză exoneratoare de răspundere contravențională, Instanța reține astfel că procesul verbal de contravenție contestat este legal și temeinic întocmit. Instanța va analiza în continuare dacă sancțiunea aplicată, în cuantum de 130 de lei, este proporțională cu gradul de pericol al faptei săvârșite”, se arată în decizia instanței de judecată, citată de rolii.ro.

Amenda de doar 130 de lei, transformată în avertisment

Ulterior, magistrații au stabilit: „Ținând seama de dispozițiile art. 34 din O.G. nr. 2/2001 care constituie dreptul comun în materie contravențională, (articol care coroborat cu art. 38 alin. 3 din același act normativ permite instanței să aprecieze inclusiv natura sancțiunii ce se impune a fi aplicată contravenientului, în ipoteza în care prezumția de legalitate și temeinicie a procesului verbal nu a fost răsturnată), instanța apreciază că sancțiunea avertismentului este suficientă pentru a i se atrage atenția petentului asupra obligațiilor legale ce trebuia să le îndeplinească, respectiv de a achiziționa peaj. Sancțiunea juridică, inclusiv cea contravențională, nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de reglare a raporturilor sociale, de formare a unui spirit de responsabilitate, iar pentru aceasta nu este necesar ca în toate cazurile să fie aplicată sancțiunea amenzii, sancțiunile juridice constituind mijloace de prevenire a săvârșirii faptelor ilicite, de educare a persoanelor vinovate. Pentru aceste considerente, instanța va admite plângerea și va dispune înlocuirea sancțiunii amenzii cu avertisment”, se mai arată în decizia instanței de judecată.

Hotărârea a fost atacată cu apel de CNAIR, iar în urma judecării căii de atac, magistrații Tribunalului Constanța au menținut decizia instanței inferioare, considerându-se că faptul că IPJ Constanța a înscris autoturismul Dacia Duster, primit în 2020, în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate la scurt timp după primirea amenzii este „suficient pentru atingerea scopului sancțiunii, instituția dând astfel dovadă de responsabilitate prin corectarea conduitei ce a dus la aplicarea unei amenzi contravenționale, astfel încât, pe viitor, petenta-intimată să nu mai săvârșească aceeași faptă contravențională”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7784 secunde