Drumuri însemnate cu sânge. Șoseaua spre sudul litoralului, generatoare de accidente rutiere grave

497

Articole de la același autor

Pe parcursul lui 2021, în județul Constanța au avut loc peste 1.000 de accidente rutiere, în urma cărora au murit 81 de persoane, iar alte 60 au suferit răni grave. Cele mai însângerate artere au fost drumurile naționale, în special DN 39, care face legătura cu sudul litoralului, unde au avut loc cele mai multe accidente rutiere cu urmări grave. Tocmai de aceea, au arătat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, pe tot parcursul anului trecut, dar și în prezent, atenția polițiștilor rutieri s-a concentrat spre aceste șosele.

Pe șoselele din județul Constanța, șoferii calcă accelerația până în podea. Nu mai este o noutate pentru nimeni. Alarmant este însă faptul că, în ciuda numeroaselor împrejurări în care polițiștii au atras atenția asupra faptului că viteza ucide, dar și a numeroaselor acțiuni pe teren realizate, numărul accidentelor rutiere cu consecințe dintre cele mai grave este în continuare ridicat. Ba chiar în 2021, atât numărul accidentelor rutiere, cât și al morților de pe șosele au fost în creștere față de anul anterior. Astfel, în județul Constanța numărul accidentelor a crescut cu 26,4%, iar numărul morților răpuși în incidente rutiere cu 28,4%, comparativ cu anul 2020.

„În perioada de referință, în județul Constanța au fost înregistrate 1.063 (+281) de accidente de circulaţie, 141 (+32) dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave. Din punctul de vedere al consecinţelor acestor accidente, indicatorii analizaţi au evidenţiat faptul că cele 141 de accidente rutiere grave s-au soldat cu decesul a 81 de persoane (+23)”, au arătat reprezentanții IPJ Constanța.

Viteza și traversarea prin locuri nepermise fac victime pe șosele

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea priorității pietonilor și viteza neadaptată la condițiile de drum.

Pentru a reduce numărul incidentelor rutiere, polițiștii rutieri au fost prezenți, săptămânal, în special pe drumurile naționale și județene, unde s-a constatat că au loc frecvent aceste evenimente. Urmarea: 541 de infracțiuni constatate, 19.487 de sancțiuni contravenționale aplicate, 2.872 de permise de conducere reținute și 873 de certificate de înmatriculare retrase. Inclusiv zilele acestea, polițiștii rutieri au fost la datorie pe șoselele din județ. Astfel, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier și polițiști ai Biroului Rutier Constanța au desfăşurat acțiuni în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat (DN39, DN3, DN2A și municipiul Constanța), pentru prevenirea oricăror evenimente negative, ca urmare a nerespectării normelor privind circulatia pe drumurile publice de către pietoni. „Polițiștii au legitimat aproximativ 100 de persoane și au verificat peste 60 de autoturisme. Au fost aplicate 88 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 22.000 de lei, dintre care 44 pentru nerespectarea normelor rutiere de către pietoni. Totodată, au fost reținute, în vederea suspendării, 11 permise de conducere și au fost retrase trei certificate de înmatriculare”, au mai afirmat reprezentanții IPJ Constanța.

„În 2022, vom purta corespondență cu Primăria Eforie și CNAIR”

Demersurile pentru reducerea numărului accidentelor rutiere vor continua și în 2022, a afirmat chestorul Constantin Adrian Glugă, inclusiv prin adrese către autoritățile responsabile pentru montarea de parapeți, sensuri giratorii sau alte măsuri.

„Cunoaștem cu toții faptul că de-a lungul anilor parcul auto a crescut. Din păcate, infrastructura rutieră nu s-a dezvoltat în același ritm și constituie și aceasta una dintre cauzele accidentelor grave. Preocupare pentru reducerea accidentelor grave există în mod permanent, pornind de la o gestionare cât mai eficientă a resurselor umane – care, după cum știți, sunt sub numărul total al funcțiilor pe care le deține IPJ Constanța. A existat, de asemenea, o preocupare permanentă pentru un dialog cu administratorii arterelor rutiere, în special administratorii drumurilor naționale. În ultima perioadă, pe DN 39 sunt lucrări care vor duce la o creștere a siguranței traficului rutier. Pe diferite tronsoane au fost montați parapeți pentru separarea benzilor, ceea ce este benefic, DN 39 este cel mai mare generator de accidente rutiere. Pentru anul acesta ne-am propus să purtăm o corespondență cu Primăria Eforie, pentru găsirea de soluții pentru fluidizarea traficului în zonă, cât și cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru măsurile necesare pe DN 39, DN 38, DN 3, DN 22. Prevenirea accidentelor grave și a consecințelor acestora reprezintă, în continuare, unul dintre obiectivele prioritare în cadrul Inspectoratului”, a afirmat chestorul Constantin Adrian Glugă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5896 secunde