Semnal de alarmă: „Poliția în mediul rural, aproape de colaps!”

1610

Articole de la același autor

Deficitul de personal din Poliție a atins cote alarmante, polițiștii care au mai rămas pe baricade sunt nevoiți să facă zeci de ore suplimentare lunar, iar modernizarea logistică este „timidă”. Cu toate aceastea, subliniază Vasile Zelca, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, „rezultatele cu care se laudă șefii sunt din ce în ce mai bune”.

În perioada 14 – 17 februarie, la nivelul structurilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne s-au desfășurat bilanțurile privind activitatea din 2021. Un an cu multe provocări, având în vedere că atribuțiilor obișnuite li s-au adăugat și sarcinile privind prevenirea răspândirii noului coronavirus. Deloc surprinzător, nota optimistă și apreciativă nu a lipsit din cadrul acestor bilanțuri, a arătat liderul sindical constănțean Vasile Zelca.

„La bilanț stăm bine! La drepturi, suntem ignorați! În perioada 14-17.02.2022 au avut loc bilanțurile pe anul trecut ale inspectoratelor generale din MAI: Poliția Română, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, Jandarmeria și celelalte Arme. Constatăm, de la un an la altul, că rezultatele cu care șefii de Armă se fălesc sunt din ce în ce mai bune, acest lucru având loc pe fondul unor investiții și progrese timide, mai ales în ceea ce privește Poliția Română, văduvită de fondurile necesare modernizării logistice, intervenției operative eficiente, protecției polițistului, încadrării miilor de posturi vacante”, a afirmat liderul sindical.

Probleme considerabile sunt în localitățile din mediul rural, unde „serviciul polițienesc este aproape de colaps”, a subliniat Vasile Zelca.

„La bilanț stăm bine, la drepturi suntem ignorați”

Cauza care a dus la această situație a tot fost invocată de sindicaliști în ultimii ani: deficitul de personal. „Deficitul major de personal impune ore suplimentare efectuate de mai toti polițiștii, ore nerecuperate și nici plătite conform legii, și multe alte probleme, pe care SNPPC le clamează de ani buni. Deficitul mediu în operativ este undeva la 25%, dar ajunge și la peste 50%, în unele secții/posturi rurale, ceea ce, pe românește, înseamnă că doi-trei polițiști muncesc cât pentru patru”, a arătat sindicalistul.

„Apreciem faptul că ministrul Afacerilor Interne a avut curajul să iasă în public cu salariile noastre de bază - între 2.300 și 4.000 lei, pentru funcțiile de execuție, adică acei polițiști care patrulează pentru liniștea comunității, prind hoți, tâlhari, criminali, violatori, instrumentează dosare penale, combat fenomenele infracționale, sunt în linia I a prevenirii pandemiei, asigură securitatea frontierelor terestre, fluviale, maritime și aeriene, dar și regimul juridic al străinilor în România etc. -, dar recunoașterea problemei nu este, în sine, și o soluție de rezolvare a ei, așa că așteptăm măsuri legislative adecvate, nu compasiune guvernamentală”, a atras atenția Vasile Zelca.

„Solicităm din nou Guvernului și Parlamentului, în al 13-lea ceas, să se întoarcă cu fața către polițiști, personalul contractual și rezerviștii din M.A.I. și să aplice Legea cadru a salarizării 153/2017, precum și Legea pensiilor militare de stat nr. 223/2015, așa cum au fost promulgate, fără ciuntiri financiare „rezolvate”, întotdeauna, la final de an bugetar, prin OUG! În vremuri de crize politice, economice, sociale, cu un conflict armat care fierbe la granițele țării, societatea are nevoie de o Poliție puternică și motivată, capabilă să asigure siguranța publică necesară cetățenilor”, a concluzionat Vasile Zelca.

Reamintim că, potrivit chestorului Constantin Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța, la nivelul județului nostru sunt 15 posturi de poliție cu câte doi polițiști și două posturi cu câte un polițist. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4587 secunde